Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Алек Попов: Светла памет на последното голямо епично перо на Балканите

„С годините творчеството на Антон Дончев ще се отърсва от злободневните интерпретации”

Антон Дончев си отиде днес на 92 години. Снимка: Боби Тошев/БГНЕС - Алек Попов: Светла памет на последното голямо епично перо на Балканите

Антон Дончев си отиде днес на 92 години. Снимка: Боби Тошев/БГНЕС

Писателят Алек Попов публикува в профила си във фейсбук прощален текст, посветен на Антон Дончев. В него той нарича автора на „Време разделно” „широкоскроен, щедър и великодушен човек”.

„Светла памет на акад. Антон Дончев! – написа Алек Попов. – Може би последното голямо епично перо на Балканите! Широкоскроен, щедър, великодушен човек, който не таеше дребнава злост в сърцето си дори към най-яростните си критици. Никога не се е преструвал, никога не е нагаждал перото и ума си според модните вкусове. Винаги изправен и бодър, дори на тази преклонна възраст! С годините творчеството му ще се отърсва от злободневните интерпретации и ще се възправя пред нас с цялата красота на езика си, вникването в темелите на историята и дълбокия хуманизъм. Ех, майсторе, голям беше, голям ще си останеш! Сбогом, приятелю! Добре отишъл в задругата на златните пера от отвъдното!

„Аз си издигнах паметник неръкотворен,

той няма никога да обрасте с трева,

Александрийската колона, непокорен,

надмина, извисил глава.“

А. Пушкин, превод К. Кадийски

Вижте още: ПОЧИНА ПИСАТЕЛЯТ АНТОН ДОНЧЕВ

ГРЕДИ АССА. ПЪТУВАНИЯ 27 февруари – 5 май 2024 г.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

kapatovo.bg