Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Алек Попов убеждава с книги британците да не напускат ЕС

Два романа на писателя са в списъка „Да прочетеш Европа“, повечето непознати у нас

Алек Попов представя България с два свои романа. Снимка: Румен Добрев, „Площад Славейков“ - Алек Попов убеждава с книги британците да не напускат ЕС

Алек Попов представя България с два свои романа. Снимка: Румен Добрев, „Площад Славейков“

Алек Попов е един от писателите, които убеждават британците да не гласуват за излизането на страната си от Европейския съюз. С два романа – „Мисия Лондон“ и „Черната кутия“, българинът е сред авторите, включени от независимото издателство „Дедалъс Букс“ в кампанията „Да прочетеш Европа“. Тя представлява селекция от книги от държавите членки в ЕС, събрана с цел „да позволи на читателя да опознае литературата, историята и културата на всяка страна по-добре“.

Сред по-известните автори в списъка, включващ общо 49 заглавия, са Стефан Цвайг с „Нетърпеливо сърце“ (Австрия), Никос Казандзакис с „Капитан Михалис“ (Гърция), както и ранен роман на Мирча Елиаде, който не е излизал на български език (Diary of a Short-Sighted Adolescent). Като цяло, повечето от 49-те предложени книги са непознати у нас.

Издателите от „Дедалус“ са поканили свои колеги от цялата страна да предложат подходящи заглавия за селекцията – с основен критерий те да „казват нещо ново или информативно за съответната страна“.

„Беше хубаво да открия книги, за които никога не съм чувал – казва Ерик Лейн, цитиран от „Гардиън“. – Исках списъкът да оформи културно досие на Европа без да ни въвлича в онова, което се случва в момента. Това е възможност да научим нещо за своите съседи – преди да сме ги изгубили.“

Литературният анализатор на „Гардиън“ Алисън Флууд коментира, че селекцията, в която има и доста книги, за които самата тя не е чувала, е като кутия със съкровища, които чакат да бъдат открити – какъвто е случаят с унгареца Миклош Банфи и неговата „Трансилванска трилогия“. Според Лейн, това е писател от ранга на Толстой.

Следващата стъпка в инициативата „Да прочетеш Европа“ е виртуален литературен фестивал, посветен на писателите. От „Дедалус“ водят и преговори с книжарници за пускането на промоции на книгите в списъка в месеците преди референдума, на който британците ще решат дали остават в Европейския съюз.

Вижте още: АЛЕК ПОПОВ: НАЙ-СИГУРНИЯТ НАЧИН ДА СПРАТ ДА ТЕ ЧЕТАТ, Е ДА ЦЪФНЕШ НА ПИЕДЕСТАЛ

ГРЕДИ АССА. ПЪТУВАНИЯ 27 февруари – 5 май 2024 г.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

ДС