Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Алек Попов в Ню Йорк, за хумора и Тъмната страна

Българинът - един от 12 избрани писатели от стария континент, на фестивал за съвременна европейска литература

Алек Попов ще се включи в две събития зад океана, едното е за силата на литературата да обединява и разединява хора и нации.  - Алек Попов в Ню Йорк, за хумора и Тъмната страна

Алек Попов ще се включи в две събития зад океана, едното е за силата на литературата да обединява и разединява хора и нации.

Европейска литература ще се чете в Ню Йорк от 6 до 9 ноември. България не само не е подмината, нашият Алек Попов е един от дванайсетте съвременни писатели от Стария континент, които са специални гости на фестивала „Новата литература на Европа“ – един от водещите преводачески форуми на Америка.

Фестивалът включва четения, дискусии, прожекции на филми по книги. Почти всички събития са със свободен вход за гостите. Алек Попов, описан от организаторите като „един от най-забавните български автори“, ще участва в две от мероприятията. Организатор на гастрола на българина е Фондация „Елизабет Костова“.

Заедно с каталунеца Жорди Пунти и редактора и писател Алберт Мобилио, Попов ще разговоря за възходите и паденията при използването на хумора като средство за изследването на тъмната страна на художествената литература – в панела „Нещо забавно за писането“ на 6 ноември.

Попов ще се включи и в едно следобедно четене ден по-късно. То цели да рефлектира върху силата на литературата да обединява и разединява хора и нации. В събитието участват още Николо Аманити, Томаш Халик, Жозефин Клугар, Бетина Сюлейман и др. – всички те ще търсят къде започва Европа и къде завършва.

В четиридневната програма на фестивала участват писатели от Италия, Дания, Полша, Албания, Австрия, Унгария… Издателката Барбара Еплер обяснява – фестивалът събира всички тези големи имена година след година, създава приятелства, провокира разговори за книги. А точно върху това се основава и издаването на литература от целия свят.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

ДС

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах