Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Алеко, преди да излезе на бул. „Витоша“

Щастливеца направи още една крачка към появата си в центъра на София

Скулптурата на Щастливеца, която ще се издига до изхода за метрото на бул. „Витоша“, е дело на Борис Борисов и Пламен Цанев.  - Алеко, преди да излезе на бул. „Витоша“

Скулптурата на Щастливеца, която ще се издига до изхода за метрото на бул. „Витоша“, е дело на Борис Борисов и Пламен Цанев.

Първото изображение на новия паметник на Алеко Константинов е вече факт и в цял ръст. Снимка на статуята бе споделена от заместник-кмета на Столична община Тодор Чобанов във Фейсбук и посрещната с овации от потребителите на социалната мрежа.

Скулптурата на Щастливеца, която ще се издига до изхода за метрото на бул. „Витоша“, е дело на Борис Борисов и Пламен Цанев. Тя изобразява писателя, облегнат на стълб с табели с дестинации, описани в книгите му. В краката си Щастливеца има куфар, стегнат за път, а в ръка държи книга.

aleko

През август авторът на скулптурата бе избран единодушно от 17-членното жури на конкурса на Столична община. Това се случи след като резултатите веднъж вече бяха анулирани. В първия конкурс победител стана Георги Чапкънов – с композиция, в която участваше и Бай Ганьо.

При повторното провеждане на състезанието Чапа отново се включи в състезанието заедно с още три творчески екипа – всички представиха проект без присъствието на Бай Ганьо.

В последното гласуване, когато бе избран проектът на Борис Борисов, Алеко на Чапкънов остана на последното, четвърто място.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

ДС