Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Щастливеца стъпи на бул. „Витоша“

Алеко Константинов, изваян от бронз, загледан в силуета на планината

Алеко Константинов се завърна от бронз в столичното общество. Снимки: БГНЕС/Любомир Спиров - Щастливеца стъпи на бул. „Витоша“

Алеко Константинов се завърна от бронз в столичното общество. Снимки: БГНЕС/Любомир Спиров

Бронзовият Алеко Константинов стъпи на столичния булевард „Витоша“. Загледан в билото на планината, паметникът на писателя зае своето място на пешеходната зона в центъра на София, опрян в стълб с табели на дестинации, описани в книгите му. В краката му стои куфар, стегнат за път, а в ръка държи книга.

Статуята бе поставена в късния следобед в сряда, ден преди откриването й. На 11 май от 11 ч. Константинов ще бъде „въведен“ официално в суматохата на съвременното столично общество – което като че ли не е помръднало напред 121 години след появата на „Бай Ганьо“.

Бронзовата фигура на Щастливеца стигна до този момент след известни колизии. Първоначалният конкурс, спечелен от екип на скулптора Георги Чапкънов, бе анулиран. Чапа бе изобразил писателя заедно с неговия герой – антипод. Обявен бе нов конкурс и честта да извае своята идея за Алеко се падна на Борис Борисов и Пламен Цанев – техният проект бе единодушно избран от жури на Столична община.

Кадри от появата на Алеко Константинов в центъра на София:

Aleko-BGNES4-a

Aleko-BGNES1-b

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

ДС