Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Алеко загледа Витоша от сърцето на София

Скулпторът Спартак Дерменджиев показа виртуално как би могъл да изглежда паметникът на писателя

Скулпторът Спартак Дерменджиев отказал да участва в конкурса заради условието Бай Ганьо да присъства в композицията. - Алеко загледа Витоша от сърцето на София

Скулпторът Спартак Дерменджиев отказал да участва в конкурса заради условието Бай Ганьо да присъства в композицията.

Паметник на Алеко Константинов бе открит „официално“ на емблематичния софийски булевард „Витоша“. На годишнината от убийството на писателя, скулпторът Спартак Дерменджиев показа виртуалния му монумент по свой проект – опрян на бастуна си, с устремен в посока планината поглед и без тегнещата сянка на Бай Ганьо.

Откриването се случи в най-голямата изложбена зала на България – Фейсбук, където в специално събитие по случая Дерменджиев похвали Столична община за решението да удостои Алеко с паметник и обясни защо участва в конкурса виртуално, а не с реален проект.

Спартак Дерменджиев не си представя Алеко Константинов в сянката на Бай Ганьо.

Спартак Дерменджиев не си представя Алеко Константинов в сянката на Бай Ганьо.

„Задължителното условие паметника да включва и фигура на актьора Георги Калоянчев в ролята му на Бай Ганьо ме обезсърчи да участвам. В тв предаване дори изказаха дълбокомисленото твърдение, че всъщност Бай Ганьо бил другата страна на Алеко Константинов!“, написа в социалната мрежа скулпторът.

„Позволете ми да не се съглася – продължи Дерменджиев. – Ако като общественик Алеко Константинов е бил принуден да съжителства с Бай Ганьо, то в мечтите си е бил другаде. Бил е в света на изкуството. Моят Алеко се разхожда по булеварда, зърва в далечината Витоша , спира се, гледа красивата планина и душата му…“

Преди време, около идеята за издигането на паметник на Георги Марков на площад „Журналист“, Спартак Дерменджиев показа своята виртуална идея как би трябвало да изглежда той и събра силна подкрепа, включително и от хора, заблудени първоначално, че показаният от него монумент е реален. По-късно скулпторът направи визуален монтаж и със свой проект на паметник на Райко Алексиев.

Галерията от образи явно се множи, но само във Фейсбук…

Документи Живопис след фотографията в България през 70-те и 80-те години на 20-ти век 2 март – 4 юни 2023

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg