Найден Тодоров и Камий Тома

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Пилето с „Аскеер“ за изгряваща звезда

Актьорът Александър Хаджиангелов отличен за ролята си по Уилям Уортън

Александър Хаджиангелов с Аскеера си за изгряваща звезда. Снимка: Емил Георгиев - Пилето с „Аскеер“ за изгряваща звезда

Александър Хаджиангелов с Аскеера си за изгряваща звезда. Снимка: Емил Георгиев

Александър Хаджиангелов получи първия „Аскеер“ за 2016-а година. Младият актьор получи статуетката в категорията за изгряваща звезда за ролята си на Пилето в „Пилето“ по романа на Уилям Уортън, пиесата на Наоми Уолъс и филма на Алън Паркър (сценична версия и постановка Васил Дуев, Младежки театър „Николай Бинев”).

В същата категория Хаджиангелов беше в конкуренция на Никола Стоянов, също в „Пилето“, и на Стелиан Радев в авторския спектакъл на режисьора Нина Димитрова „Дневникът на един луд“ по Гогол.

Церемонията на Аскеерите е посветена на Шекспир и Сервантес в годината, когато светът отбелязва 400 лета от смъртта на двамата. Спектакълът тече в спортно темпо, без много приказки и коментари извън благодарностите и поздравленията за 24 май.

В категорията за поддържаща мъжка роля статуетката отиде при Йосиф Шамли за ролята на Цера в „Ничия земя” по филмовия сценарий на Данис Танович (сценична адаптация и постановка Стоян Радев, Народен театър „Иван Вазов”).

При поддържащата женска роля отличието бе присъдено на Василена Атанасова за ролята на Натали Валтер в „Бел Ами” от Юрий Дачев, по Ги дьо Мопасан (постановка Бина Харалампиева, Малък градски театър „Зад канала”).

С наградата за сценография бе удостоена Мира Каланова за „Нощта на шестнайсети януари” от Айн Ранд (постановка Пламен Марков, Театър „София“).

Статуетката за най-добрата театрална музика получи Христо Намлиев за работата си по „Гео” по романа на Христо Карастоянов „Една и съща нощ” (сценична версия и постановка Иван Добчев, Народен театър „Иван Вазов”).

Отличието за костюмография получи Свила Величкова за „Алиса в страната на чудесата”, по едноименния роман на Луис Карол (сценичен вариант и постановка Анастасия Събева, Младежки театър „Николай Бинев”).

Очаквайте останалите носители на „Аскеер“!

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах