Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Александър Йосифов: Българите сме много талантливи, но себични

Все нещо може да се оправи, това е моят краен оптимизъм, казва композиторът

Александър Йосифов разказа, че е преживял много хубави и много лоши моменти, но ако трябва след пет минути да бъде разстрелян, ще се надява пушката да засече. - Александър Йосифов: Българите сме много талантливи, но себични

Александър Йосифов разказа, че е преживял много хубави и много лоши моменти, но ако трябва след пет минути да бъде разстрелян, ще се надява пушката да засече.

Имам краен оптимизъм – че все нещо може да се оправи, каза проф. Александър Йосифов пред Георги Любенов по БНТ. Генералният директор на „Балкантон“ в златното време на българската музика – от 68-а до 86-а, заяви, че българите сме себични, макар и много трудолюбиви.

„Ние сме хора, които трудно се радваме на чуждите успехи, повече на чуждите неуспехи и нещастия – обясни професорът. – Много трудолюбиви, много талантливи, но много себични. Един народ, който преследва личното си благоденствие много пъти за сметка на други. Не е хубава оценката, съжалявам.“

Мнението си проф. Йосифов даде, след като описа своя оптимизъм. Той разказа, че е преживял много хубави и много лоши моменти, но ако трябва след пет минути да бъде разстрелян, ще се надява пушката да засече:

„Може да е глупав пример, но говори за краен оптимизъм – че все нещо може да се оправи“.

Запитан дали навремето „Балкантон“ е бил монополист и цензор, за първото той отвърна „определено“, но за второто отрече. Йосифов даде пример с Кирил Маричков, който „раздухвал“ за цензура, идваща от „Балкантон“ и от радиото. Музикантът заявявал, че не може да излезе плоча без поне две песни в нея да са написани от Александър Йосифов – неговата група обаче имала поне няколко такива албума.

„Каква цензура, братче, въпросът беше текстът да е добре римуван, да има хубава тема – каза Йосифов. – Музиката да е добре направена. Каква цензура? Някой ще седне да пише срещу Тодор Живков? Или химн на българските неофашисти? Никаква цензура не е имало.“

За времето в „Балкантон“ Йосифов разказа още, че, разбира се, най-големи тиражи са имали естрадните певци. Без да уточнява точен брой продадени плочи, той заяви, че е имало постоянно съперничество между Лили Иванова и Емил Димитров.

Цялото интервю в „Денят започва с Георги Любенов“ можете да видите на сайта на БНТ тук.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg