Александър Кадиев се извини за расистки и хомофобски изказвания в ефир

Толерантността е единственият белег на цивилизованост, каза водещият на „Преди обед“

„Всички сме едни и същи, макар че примерът, който дадох миналата седмица, беше малко по-различен, за което дълбоко съжалявам“, каза Александър Кадиев. Снимка: Стопкадър от Би Ти Ви - Александър Кадиев се извини за расистки и хомофобски изказвания в ефир

„Всички сме едни и същи, макар че примерът, който дадох миналата седмица, беше малко по-различен, за което дълбоко съжалявам“, каза Александър Кадиев. Снимка: Стопкадър от Би Ти Ви

Извинение поиска водещият Александър Кадиев за думите си в „Преди обед“, заради които беше обвинен в расизъм и хомофобия от представители на правозащитни организации. Кадиев се обърна днес към зрителите на Би Ти Ви, слушателите на радиото, колегите и гостите си, признавайки, че е коментирал емоционално информация, поднесена от него некоректно в ефир, и е засегнал хора, които дълбоко уважава.

Водещият подчерта, че единственият белег на цивилизованост в днешно време е толерантността и завърши думите си с:

„Това, което ви казвам в момента, е самата истина”.

Ден по-рано правозащитници предупредиха, че може да се стигне до съд заради неточни новини, хомофобски изказвания и расова нетолерантност, които са прозвучали в предаването от 12 февруари. В него Кадиев е говорил за новите думи, препоръчвани в болница в Съсекс, свързани с родителството, говорил е срещу трансджендърите и е заявил, че чернокожите не са талантливи поети, а азиатците – артисти и режисьори.

Вижте още: ПИСМО СРЕЩУ ХОМОФОБИЯ И РАЗИСЪМ В „ПРЕДИ ОБЕД“ ПО БИ ТИ ВИ

Подписалите откритото писмо поискаха публично извинение от Александър Кадиев и го получиха днес. В студиото бяха поканени Мария Черешева, журналист, зам.-председател на Асоциацията на европейските журналисти в България, и Симеон Василев, председател и съосновател на Фондация „Глас“, активист за правата на ЛГБТИ хората в България, поканени да разкажат за борбата си срещу езика на омразата.

Ето и цялото изказване на водещия:

„Преди началото на следващия разговор в студиото по важна тема, искам да се обърна към вас, зрителите на „Преди обед“, на Би Ти Ви и на слушателите на bTV Radio, както и към моите колеги и моите уважаеми гости, за да се извиня. Имам причина да го направя.

Искам да се извиня за думите, с които емоционално коментирах информация, която поднесох некоректно в ефир, и по-конкретно на 12-и този месец, ефира в петък. Неволно засегнах хора, които дълбоко уважавам, хора, с които съм израснал, хора, които са част от най-близкото ми обкръжение.

В моето семейство съм възпитаван в толерантност към различните, макар че ние никога не сме се отнасяли към света като различен, а като единствен и като един.

В нашето предаване „Преди обед“ ние много често сме давали трибуна на различни непривилегировани групи, често сме коментирали теми, които разкъсват обществото – контрастни теми, теми, които поляризират. В студиото са ни гостували представители на ЛГБТИ групите и много други малцинствени групи, въпреки че за мен няма групи, всички сме едно. Всички сме едни и същи, макар че примерът, който дадох миналата седмица, беше малко по-различен, за което дълбоко съжалявам, защото съм си позволил да бъда емоционален и некоректен. Това не трябва да се прави.

Също така вярвам, че единственият белег на цивилизованост във времето, в което живеем, особено сега, е толерантността. Всички ние да бъдем толерантни и разбиращи към ближните. И това, което ви казвам в момента, е самата истина“.

Четенето е безопасно за вашето здраве

Има ни заради вас

Скъпи приятели, читатели на „Площад Славейков”,

През трудните месеци на карантината, когато културата беше поставена на пауза, ние преминахме заедно с вас и благодарение на вас, без да спрем и за миг. Успяхме да ви заведем там, където изкуството е живо. Бяхме вашият пътеводител за безплатните изложби, концерти, опера, кино... Разказвахме ви за новото и за древното в света на изкуството, за усилията на творците да оцелеят в кризата. Внимавахме да не допускаме фалшиви новини – родни или чужди.

Благодарение на вашата подкрепа и дарения успяхме да преминем през първите трудни месеци. Помощта ви доказа, че сме ви необходими.

За съжаление, вирусът все още не си е отишъл, културата ще мине през дълъг период на възстановяване. Нашата мисия е да бъдем до нея, да ѝ помагаме, за да се завърне в пълния си блясък пред своята публика. Затова отново се обръщаме към вас, нашите читатели: не спирайте да ни поддържате. Без вас ще оцелеем трудно, културата има нужда от професионални медии, които да я подкрепят и да я свързват с вас, публиката.

Все още се нуждаем от вашата финансова подкрепа. Благодарим ви от сърце за всичко направено досега и за всичко, което ще направите в бъдеще.

Има ни за вас и заради вас.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Bookshop 728×90

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах