Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Александър Морфов отстранил актьор от „Хъшове“ заради политически убеждения

Евгени Будинов предложил на режисьора „да се отрече от ГЕРБ“, но това не помогнало да бъде върнат в състава

Евгени Будинов като депутат от ГЕРБ в Народното събрание. Снимка: Гергана Костадинова/БГНЕС - Александър Морфов отстранил актьор от „Хъшове“ заради политически убеждения

Евгени Будинов като депутат от ГЕРБ в Народното събрание. Снимка: Гергана Костадинова/БГНЕС

Александър Морфов е освободил актьор от състава на „Хъшове“ заради политическите му убеждения. Това става ясно от видео, публикувано във Фейсбук от депутата от ГЕРБ Тома Биков.

През лятото на 2022 г., когато започва възстановяването на спектакъла „Хъшове“ в Народния театър, след като Васил Василев заема поста директор, Морфов изключва от актьорския състав актьора Евгени Будинов, бивш депутат от ГЕРБ. Режисьорът разказва за това пред трупата с думите:

„Имаме още едно отсъствие. Един гербаджийски боклук, който изхвърлихме от представлението…“

Александър Морфов пресъздава пред колегите си разговора с Будинов, от което става ясно, че актьорът е бил съгласен дори да се отрече от политическите си убеждения, „да се отрече публично от ГЕРБ”, заради уважението си към режисьора и спектакъла. Това очевидно не помага, защото в списъка на актьорите, които играят в „Хъшове“ през този сезон, Евгени Будинов не присъства.

„Не може човек с тези разбирания и позиции да бъде част от нашето представление“, казва Морфов във видеото.

От разказа на режисьора става ясно и това, че той не е съобщил на колегата си за решението, а го е оставил да разбере сам от разпределението на ролите.

„Безспорен факт е, че Александър Морфов е талантлив режисьор и има правото на своите политически убеждения“, казва Тома Биков във Фейсбук. Добавя обаче, че подобно право има всеки, който работи в Народния театър.

„Актьори и режисьори от първата ни сцена са подкрепяли различни политически сили. Това нито ги е направило по-малко талантливи, нито им е попречило да радват публиката в театъра и киното“, се казва още в експозето към видеото.

На 29 октомври 2022 г. вратата на пиара на Народния Велислава Кръстева осъмна надраскана с надписи „ДПС“, „Връзки с обществеността на Ахмед Доган“ и „Изчезвай“, за които по-късно режисьорът Александър Морфов призна, че са негово дело и това е неговата форма на протест срещу присъствието ѝ в театъра. Действията му били предизвикани от появата на Кръстева заедно с Доган пред избирателната урна на изборите на 2 октомври. В началото на януари вратата на Кръстева отново бе надраскана, както и вратата на директора Васил Василев, главният режисьор на Народния призна в интервю за „Площад Славейков“, че той е бил извършителят.

Всичко по темата МОРФОВ СРЕЩУ ДПС В НАРОДНИЯ ТЕАТЪР

ГРЕДИ АССА. ПЪТУВАНИЯ 27 февруари – 5 май 2024 г.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg