Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 2 години

Александър Морфов с премиера в Москва

Поставя пиеса - хит в Народния театър в София от почти десет години

Актьорът Камен Донев в сцена от „Животът е прекрасен“, реж. Александър Морфов, 2012 г. Снимка: Народен театър - Александър Морфов с премиера в Москва

Актьорът Камен Донев в сцена от „Животът е прекрасен“, реж. Александър Морфов, 2012 г. Снимка: Народен театър

Спектакълът „Животът е прекрасен“ по пиесата на Николай Ердман „Самоубиецът“ под режисурата на Александър Морфов е третата премиера за 95-ия сезон на театър „Ленком“ в Москва, съобщи пред „Интерфакс“ директорът на театъра Марк Варшавер.

Засега няма обявена дата за премиерата до края на календарната 2021 г. в афиша на театъра. Не е обявен и актьорският състав.

Морфов постави „Животът е прекрасен“ през 2012 г. в Народния театър. Преводът и сценичната адаптация бяха дело на проф. Юлия Огнянова (учител на Морфов в НАТФИЗ), а в главната роля бе Камен Донев. За тази роля Донев спечели и „Икар“, и „Аскеер“.

Спектакълът се игра при пълни салони до началото на пандемията от Ковид-19 през 2020 г. За съжаление, след отварянето на театрите у нас „Животът е прекрасен“ не беше върнат в афиша на Народния. Причината, според актьори от трупата, е напрежението между директора Мариус Донкин и Александър Морфов. След широко подкрепена петиция и оповестяване на проблема, от постановките на Морфов бе върната на сцена единствено „Хъшове“.

Вижте още: „ХЪШОВЕ“ СЕ ЗАВРЪЩА В НАРОДНИЯ ТЕАТЪР

ДЕЯН ДОНКОВ: СПЕКТАКЛИТЕ НА МОРФОВ НЕ СЕ ИГРАЯТ ЗАРАДИ КОНФЛИКТ С ДИРЕКТОРА

Постановката е създадена по текста на строго забранената от съветската власт пиеса на Николай Ердман „Самоубиецът“, написана през 1928 г., но поставена за първи път едва през 1987 г. Наричат „Самоубиецът“ „Ревизор“ на ХХ век, сравняват Николай Ердман с класиците на сатирата Николай Гогол и А. В. Сухово-Кобилин. Заглавието „Животът е прекрасен“ води към размисли и надежди за победата на всекидневните чудеса, въображението и големите истини над смазващата действителност.

Документи Живопис след фотографията в България през 70-те и 80-те години на 20-ти век 2 март – 4 юни 2023

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

kapatovo.bg