Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Александър Морфов създава първата войнишка песен у нас

Негов е първият национален химн на Народна република Македония, после отменен като „българофилски“

По време на атентата в църквата „Света Неделя“ през 1925 г. Александър Морфов спира да свири завинаги, защото загубва долната си челюст. Снимка: Национален военно-исторически музей - Александър Морфов създава първата войнишка песен у нас

По време на атентата в църквата „Света Неделя“ през 1925 г. Александър Морфов спира да свири завинаги, защото загубва долната си челюст. Снимка: Национален военно-исторически музей

Наричат го „патриарх на българската военна песен“, защото той е първият, който започва да пише хорови войнишки песни у нас и остава в паметта на историята като автор на музиката и текстовете на над 40 военни марша и патриотични песни, отбелязват от Националния военно-исторически музей.

Александър Морфов е роден преди точно 143 години, на 13 януари 1880 г. в Пловдив. Брат е на великата оперна певица Христина Морфова и именно той я насочва към оперното изкуство.

Той учи в униатската българска католическа гимназия в Одрин, където обучението по музика е силно застъпено. Там започва да свири на флейта. По-късно постъпва във Военното училище в София и още като юнкер пише първите си военни маршове.

Освен първопроходник на войнишката песен у нас, Морфов е и основоположник на българската хорова песен. Той е един от основателите на Съюза на българските народни хорове през 1926 г. заедно с академик Добри Христов.

Една от най-известните му песни е „Изгрей, зора на свободата“, позната още като „Марш на македонските революционери“. По спомените на неговия колега Павел Христов, също офицер и композитор, бойният химн на ВМРО е създаден за една сутрин в щабната канцелария през 1925 г. Песента става първият национален химн на Народна република Македония. След 1948 г. е забранена, защото се приема от македонските власти като „българофилска“.

Освен композитор, музикант и офицер, Александър Морфов се е изявявал още като художник, мебелист, резбар, художник-фотограф, поет, либретист, преводач, изобретател. Той изобретява нов вид флейта, както и нов вид инструмент, наречен орфеин (съчетание на виола и виолончело чрез смяна на регистрите). Изобретената от него флейта се произвежда от италианската фирма „Рампони“.

През 1925 г. големият композитор и флейтист спира да свири завинаги – по време на атентата в църквата „Света Неделя“ той загубва долната си челюст. Съпругата му загива на място.

Флейтата на Александър Морфов остава недокосната след атентата в „Света Неделя“ през 1925 г. Снимка: Национален военноисторически музей

Александър Морфов умира на 19 април 1934 г. в София.

Днес флейтата му е изложена в залата, посветена на Балканската война в Националния военноисторически музей.

ГРЕДИ АССА. ПЪТУВАНИЯ 27 февруари – 5 май 2024 г.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Bookshop 728×90