Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Морфов за днешното общество на затворените очи

Режисьорът поставя пиесата „Тържеството“ в латвийския театър „Даилес“

Александър Морфов с екипа си в театър „Даилес“. - Морфов за днешното общество на затворените очи

Александър Морфов с екипа си в театър „Даилес“.

Какво се крие зад илюзията за съвършеното общество, пита в новия си спектакъл Александър Морфов. Режисьорът вече започна репетиции за постановката си по пиесата „Тържеството“ от Томас Винтерберг и Могенс Руков. Няма да я видим в България обаче – ще се играе от септември на голямата сцена на театър „Даилес“ в Рига, Латвия.

„Тържеството“, сценична адаптация по едноименния филм на сценариста Бо Хансен, е деликатно изтъкана метафора за съвременното „общество на затворените очи“, което изхвърля неудобните истини на върха на вулкан пред изригване в тих ужас –с наивната заблуда, че и тази капка няма да е последна, разбираме от официалния сайт на Морфов.

Историята е за син, който, в преследване на почтеност и справедливост, вдига тост за годишнината на заможния си баща и изрича разтърсваща семейна тайна, която вероятно е ключът към самоубийството на сестра му. Всички гости на изисканото тържество стават безмълвни свидетели, а реакциите им са пропити с лицемерно прикриване на горчивия отказ да приемат истината; нежелание да я приемат за истина, тъй като тази версия на истината не обслужва материалния им интерес.

Поведението на младия мъж е обект на укор от страна на майката, която настоява за извинение. И получава такова, при това солено. Във втората си реч вместо да оттегли твърденията си, синът ги потвърждава и внася още повече смут, като разкрива не само порока на баща си, но и мълчаливото съгласие на майката, която е знаела отдавна, но се е криела зад илюзията за съвършеното семейство.

В спектакъла участват някои от най-изявените имена на „Даилес“ – Артур Скрастин, Резия Калнина, Гирт Кестерис. Премиерата е на 20 септември.

„Тържеството“ е третата постановка на Морфов в театъра. Освен това, в момента той планира да работи по два спектакъла в Русия, а има и покани от националните театри на Румъния и Унгария, както и Националния театър на северна Гърция.

Наскоро Александър Морфов се раздели с Народния театър „Иван Вазов“. В началото на август стана ясно, че главният режисьор на института е подал молба за напускане, но това не е било потвърдено от конфликт, нито става дума за уволнение.

Вижте още: МОРФОВ ОТНОВО НАПУСКА НАРОДНИЯ ТЕАТЪР

ГРЕДИ АССА. ПЪТУВАНИЯ 27 февруари – 5 май 2024 г.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

ДС