Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 2 години

Александър Невски стана комиксов супергерой

Първата изложба с комикси в Русия пресъздава живота на княза от рождението му до успехите му като пълководец

Хенрих Семирадски, „Александър Невски приема пратеници на
папата“, 1876 г. - Александър Невски стана комиксов супергерой

Хенрих Семирадски, „Александър Невски приема пратеници на папата“, 1876 г.

Изложба с комикси „Александър Невски – историята на живота на благоверния княз с езика на графичния роман“ откриват на 27 август в 23 града в Русия, където има исторически паркове от веригата „Русия – моята история“. Проектът е по указа на президента Путин за честване на 800-годишнината от раждането на руския пълководец, съобщава ТАСС.

Трагическият епос ще бъде представен като анимиран комикс, който ще разкаже живота на Александър Невски в стилистиката на супергероите – от раждането му до успехите му като пълководец. Идеята е да се демонстрират типичните особености на княза – мъжественост, смелост и самостоятелност, казват от Историческия парк.

Това е първата изложба с комикси в Русия. По организацията ѝ са работили повече от 20 специалисти в различни области от цяла Европа, подбрани след 170 събеседвания. За основа на графичните материали са използвани археологически находки. Специално за проекта са написани девет музикални произведения, автори на които са диригентът Александър Жемчужников и музикантът публицист Николай Шабуневич.

Документи Живопис след фотографията в България през 70-те и 80-те години на 20-ти век 2 март – 4 юни 2023

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg