Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Александър Велев за протеста на Детския радиохор: Използват децата

Генералният директор на БНР отстранил диригентката Венеция Караманова, защото не управлявала добре

Детският радиохор бе част от изпълнителите на Симфония № 8 от Густав Малер, с която бе закрито българското председателство в зала 1 на НДК. Снимка: Софийска филхармония - Александър Велев за протеста на Детския радиохор: Използват децата

Детският радиохор бе част от изпълнителите на Симфония № 8 от Густав Малер, с която бе закрито българското председателство в зала 1 на НДК. Снимка: Софийска филхармония

„Изключително омерзен съм, че за да се наложи някой на Радиото, се използват децата. Никой не може да рекетира Радиото“, заявява Александър Велев, генерален директор на БНР, пред Клуб Z по повод предстоящия протест на Детския радиохор. На 20 август пред институцията ще излязат малките хористи заедно с родителите си, за да изразят несъгласието си с отстраняването на своята дългогодишна диригентка Венеция Караманова.

Договорът ѝ с Радиото „внезапно“ е бил прекратен на 20 юли, обясняват родителите в отворено писмо.

Вижте още: КОГАТО И ДЕЦАТА СЕ БУНТУВАТ: ПРОТЕСТ НА ДЕТСКИЯ ХОР НА БНР

Караманова е в пенсия от 7 години и е на граждански договор в БНР. След писмо от родителите, в което молят договорът на диригентката да бъде продължен с още два сезона, Александър Велев се срещнал с тях на 30 юли, а след това и на 3 август, когато обещал да върне диригентката на работа. И Караманова била поканена с месечно възнаграждение от 156 лв.

Пред Клуб Z Велев твърди, че родителите и малките хористи са подведени от Караманова. По думите му, договорът на диригентката изтичал и нямало нищо „внезапно“ в прекратяването му. Предложен ѝ бил нов договор – да продължи да работи с децата, да дирижира (5 концерта) и дори титлата „почетен диригент“. Но получили отказ.

А въпросните 156 лв. били по „договор на парче“:

„Не е месечна заплата, а хонорари за отделни участия“, казва Велев пред Клуб Z.

Той смята, че родителите са извели тази сума, като са разделили на 12 хонорарите, които Караманова ще получи. А за диригентката заявява, че поставя не децата начело, а „егото си“. Проблемът с Караманова бил, не се отчита пред дирекция „Музикална къща“, казва Александър Велев, не предоставяла телефоните и имейлите на родителите на децата. И като цяло не управлявала добре.

Новата диригентка на Детския радиохор Теодора Димитрова е „прекрасен професионалист“, казва директорът на БНР, одобрена била лично от Караманова, години наред е работила със създателя на хора Христо Недялков и има 10 години опит в хора, но не на тази позиция.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

ДС