Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Икари 2017: на живо (снимки)

Първата статуетка за вечерта за Сатирата, Александра Петрова с награда за дебют

Гинка Станчева с Икар за чест и достойнство. Снимки: Емил Георгиев - Икари 2017: на живо (снимки)

Гинка Станчева с Икар за чест и достойнство. Снимки: Емил Георгиев

Александра Петрова получи „Икар“ за дебют за режисурата на спектакъла си „Хамелин” от Хуан Майорга, Сатиричен театър „Алеко Константинов“. За най-успешен театрален сезон бяха наградени Сатирата и Пловдивският куклен театър. Представление №1 стана „Името“ на Здравко Митков, а Николай Поляков получи статуетката за режисура за спектакъла си „Анна Каренина“. „Площад Славейков“ проследи на живо церемонията по връчването на театралните отличия, водена от Валентин Ганев под купола на цирк „Балкански“ в понеделник вечер.

Александра Петрова с Икар за дебют

Отличието за куклен спектакъл бе присъдено на „Джелсомино в страната на лъжците“ по Джани Родари, драматизация и режисура Елица Петкова, Държавен куклен театър – Стара Загора.

За индивидуално постижение в кукленото изкуство бе наградена Веселка Кунчева. Тя не присъстваше на церемонията, а статуетката ѝ прие директорът на кукления театър в Пловдив – Виктор Бойчев.

Гергана Плетньова получи наградата за поддържаща женска роля – за превъплъщението си в Дорина в „Тартюф“ по Молиер, на режисьора Красимир Спасов (театър „Българска армия“).

„Пожелавам ви, колеги, да изпитвате удоволствие и щастие от това, което правите, и да не забравяте, че изкуството и възпитава – каза актрисата. – Пожелавам ви чувство за хумор, защото понякога чувството за хумор е единственото спасение!“

Валентин Ганев – водещ на церемонията по връчването на „Икар“

Статуетка за поддържаща мъжка роля (като Лебедев в „Иванов“ на Младежкия театър) получи Ивайло Христов. За разлика от присъдения му Аскеер през 2014-а, този път актьорът не отказа наградата. Подробности вижте тук.

Отличието за водеща женска роля бе за Албена Чобанова – Малама във „Вампир“ от Антон Страшимиров, реж. Маргарита Младенова, Драматичен театър „Никола Й. Вапцаров“, Благоевград.

„Благодаря на майка ми и баща ми, че ме родиха в театъра, че ме отгледаха в театъра, благодаря на съдбата, че ме срещна там и с любовта ми, благодаря и на съдбата, че ме срещна с младата режисьорка Маргарита Младенова“, заяви при получаването на статуетката Чобанова.

Призът за водеща мъжка роля си поделиха Филип Аврамов за Чики и Валери Йорданов за Нино в „Ничия земя“ по филмовия сценарий на Данис Танович, сценична адаптация и режисура Стоян Радев, Народен театър „Иван Вазов“.

„Ще си поделим наградата – една седмица у нас, една седмица у тях“, пошегува се от сцената Йорданов.

Валери Йорданов и Филип Аврамов – със статуетката за водеща мъжка роля

Христо Йоцов получи наградата за авторска музика – за работата си по спектакъла „Анна Каренина“ на режисьора Николай Поляков и за „Роня, дъщерята на разбойника“ на Катя Петрова, и двата в Театър „София“.

„Благодаря за това отличие, въпреки че аз съм пришълец в тази музика – заяви Йоцов на церемонията. – Моля, правете повече спектакли, за да може и ние, музикантите, да имаме повече работа.“

Наградата за сценография бе присъдена на Свила Величкова за „Малката морска сирена“ от Катрин Ан по приказката „Малката русалка“ от Андерсен, режисьор Василена Радева, Театър „София“.

Специална грамота бе присъдена посмъртно на Васил Пармаков. Получи я синът му Петър.

Вижте още: ПРИЗНАНИЕ ЗА ВАСИЛ ПАРМАКОВ, ЗА НОТИТЕ МУ РАЗГОВОРИ С БОГА

На Цветана Манева би присъдена статуетка за цялостния ѝ принос към преподавателската дейност. Тя не пристваше на церемонията заради турне в чужбина, но се обърна към публиката с видеообръщение, в което цитира Йордан Радичков:

„Чувствайте се като бучка захар в кофа вода“.

Икарът за чест и достойнство бе връчен на Гинка Станчева. В речта си тя заяви, че би искала по-често да чува в ежедневния ни живот думите чест и достойнство. Актрисата благодари на публиката, че я е вдъхновявала, и ѝ пожела здраве и успехи.

Руси Чанев не бе на церемонията, за да получи своя Икар за цялостен принос към театралното изкуство – прие го колегата му (и водещ на събитието) Валентин Ганев с думите:

„Уверявам ви, той е възпрепятстван да дойде. Оставих го да си пише благодарствената реч, но той явно се е увлякъл, получих само една страничка от този доклад. – Сетне зачете: – Драги колеги, каквото и да говорим, трябва да се внимава с големите думи. Иначе рискуваме да се пристрастим към словесната префърцуненост, щедро даваме принос към повсеместния кич…“

Наградата за цирково изкуство получи Кристина Костова, за приноса ѝ към цирковото изкуство в жанра еквилибристика.

Кристина Костова демонстрира майсторството си на арената на икарите.

Отличието за съвременен танц и пърформанс бе за Дерида денс център – за „SINNER“, по концепция и режисура на Живко Желязков.

Статуетката за съвременна българска музика (на Гилдията на музикалните артисти към САБ) получиха Dobule Voice и Светлин Къслев за „До края“.

Призът за критически текст получи Николай Йорданов за книгата си „Театърът в България: 1989 – 2015“.

Награда за популяризиране на кукленото изкуство посмъртно бе присъдена на режисьора Петър Пашов.

Най-успешен театрален сезон

Служебният министър на културата Рашко Младенов излезе на сцената, за да връчи наградата за най-успешен театрален сезон, малко преди анонса кои са победителите в най-важните категории на Икари 2017.

„Радвам се, че този празник съвпадна с мимолетното ми присъствие на този пост и с това да наградя два театъра. Един от тях е моят любим Сатиричен театър – каза Младенов и покани директора на института: – Здравко, заповядай при мен!“

Министърът връчи на Здравко Митков плик 3 хиляди лева, „който е първата вноска за смяната на твоите столове, остават още 9 хиляди“.

Рашко Младенов със Здравко Митков

Другата награда от Младенов отиде в Пловдивският куклен театър .

Водещият на церемонията Валентин Ганев се обърна към културния министър:

„Не са много театрите в България, малко са. Нали знаете, че колкото  са повече театрите, ще отиват по-малко пари за глупости. Малко са театрите, цирковете, оркестрите в България…“

Вижте още: РАШКО МЛАДЕНОВ: С КРИСТО РАЗГОВАРЯМЕ НА БЪЛГАРСКИ ЕЗИК

ГРЕДИ АССА. ПЪТУВАНИЯ 27 февруари – 5 май 2024 г.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg