Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Алексей Навални и Светлана Тихановска с шанс да вземат Нобел за мир

Като протест срещу руската агресия и като демократична алтернатива на Путин и Лукашенко

Алексей Навални и Светлана Тихановска. Снимки: ЕПА/ГНЕС - Алексей Навални и Светлана Тихановска с шанс да вземат Нобел за мир

Алексей Навални и Светлана Тихановска. Снимки: ЕПА/ГНЕС

Лидерите на руската и белоруската опозиция Алексей Навални и Светлана Тихановска оглавяват краткия списък на кандидатите за Нобелова награда за мир, съставен от Института за изследване на мира в Осло, съобщава „The Moscow Times”. На 7 октомври ще бъде обявен носителят на Нобел за мир за 2022 г. Това е единствената Нобелова награда, която не се връчва от Нобеловия комитет в Швеция, а от комитет, чиито членове са избрани от парламента на Норвегия.

Институтът за изследване на мира в Осло ежегодно съставя списък с вероятните кандидати за наградата. В изявлението му тази година се казва:

„И Навални, и Тихановска са непримирими критици на нахлуването на Русия в Украйна. Ако наградата бъде връчена на двамата едновременно, това ще бъде очевиден протест против руската агресия, която Беларус поддържа, а и подкрепа за демократичните и ненасилствени алтернативи на Путин и Лукашенко“.

През 2021 г. Нобелова награда за мир получиха журналистите Дмитрий Муратов и Мария Реса. Те не бяха в списъка на Института за изследване на мира в Осло. Там на първо място беше спомената журналистическа организация – „Репортери без граница“. Тихановска беше на второ място. Досега Навални е бил в списъка веднъж през 2020 г. – на трето от пет възможни места.

ГРЕДИ АССА. ПЪТУВАНИЯ 27 февруари – 5 май 2024 г.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

kapatovo.bg