Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Алексей Навални нарече Христо Грозев истинската звезда на филма

Политикът сподели изживяванията си след оскара за филма с неговото име

Алексей Навални излежава две присъди - за 2 и за 9 години затвор, очакват го още дела. Снимка: Личен архив/Фейсбук - Алексей Навални нарече Христо Грозев истинската звезда на филма

Алексей Навални излежава две присъди - за 2 и за 9 години затвор, очакват го още дела. Снимка: Личен архив/Фейсбук

Алексей Навални посвети приноса си за филма „Навални“ на честните и смели хора, които се борят против диктатурата, независимо къде живеят. Опозиционерът е в затвора с две присъди – за 2 и за 9 години лишаване от свобода – след скалъпено дело за измама. Репресиите срещу него от страна на путинския режим продължават дори в затвора.

Вижте още: „НАВАЛНИ“ С ХРИСТО ГРОЗЕВ С „ОСКАР“ ЗА ДОКУМЕНТАЛЕН ФИЛМ

Навални публикува във Фейсбук вълнуващ разказ за това как е научил за наградата „Оскар“ за филма с неговото име. В текста си той изразява благодарности към екипа и най-вече към Христо Грозев и Мария Певчих.

Ето какво написа Навални:

„За оскара от човека, който всичко разбира последен.

Радиото в килията, както обикновено, се включи в пет сутринта. В шест – първи новини: подробно разказват за всички победители, освен за документалните филми. Хубав знак, мисля си.

Към обед ме водят в съда. Имаме видеовръзка и адвокатът ми показва лист хартия.

– Нищо не виждам – казвам му.

Като бута още няколко пъти листа до камерата, адвокатът не издържа и казва: „Вашият филм получи „Оскар“.

Мноооого странни чувства изпитваш в този момент. Тези думи сякаш са от друг свят, но от друга страна тук всичко е толкова странно и безумно, че са си точно на мястото.

Аз, разбира се, се радвам много, и, радвайки се, се опитвам да не забравя, че не аз съм получил „Оскар“. Това бяха много завладяващи и дори драматични събития, но да ги покаже така, че да заслужи „Оскар“, можеше само гениалният екип – Даниел Роер, Одеса Рей, Даян Бекер, Мелани Милър, Шейн Борис и много други, работили над филма. Хора, поздравявам ви от цялото си сърце.

Христо Грозев (прегръщам те, пич, ти си истинската звезда на тоя филм) и Мария Певчих – без вас това не би било дори на ниво идея.

Юля (съпругата на Навални – бел. прев.), благодаря ти, че участва, че ме поддържаше и няколко пъти ме спря да убия снимачната група.

Приятели и колеги от „Фонд за борба с корупцията“ – както обикновено, всичко направихте вие, аз просто продавам лицето си.

И накрая. Повтарям, филмът не е мой. Не аз получих „Оскар“ и не съм в позиция да посвещавам наградата някому. Но целия си принос посвещавам на честните и смели хора, където и да живеят, които намират в себе си сили ден след ден да се противопоставят на чудовището диктатура и неизменния му спътник войната“.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

kapatovo.bg