Този текст е публикуван преди повече от 9 месеца

Ален Делон: Не аз тормозех жените, а те мен

Триумфално завръщане на големия френски актьор на кинофестивала в Кан

Емоционално бе посрещнат Ален Делон на червения килим в Кан. Снимка: Festival de Cannes - Ален Делон: Не аз тормозех жените, а те мен

Емоционално бе посрещнат Ален Делон на червения килим в Кан. Снимка: Festival de Cannes

Френският актьор Ален Делон коментира днес, 19 май,  обвиненията срещу него в насилие над жени.  В интервю той заяви, че независимо от възгледите му за жените и еднополовите двойки, поне като актьор е безукорен, съобщава „Ройтерс“.

„Хората могат да говорят каквото си искат, аз съм свикнал с това.  Но за кариерата ми като актьор няма какво да се каже.  Те я безупречна”, обяви 83-годишният Делон, цитиран в Journal Du Dimanche (JDD).

Един от най-популярните актьори в Европа от повече от пет десетилетия и особено обичан в родната си Франция, Делон е участвал във филми, сред които „Гепардът” на Лукино Висконти, спечелил голямата награда на кинофестивала в Кан през 1963 г.

Във видимо добро настроение Делон получи почетната „Златна палма“ на 72-ото издание на Кан. Снимка: ЕПА/БГНЕС

Но през годините той също е разпалвал и публични спорове, включително когато обяви приятелството си с крайнодесния френски политик Жан-Мари Льо Пен и призна, че е удрял жени.

Америка за България

В интервюто Делон отстоя някои от възгледите си и каза, че други коментари, които са му били приписани, са били изопачени.

Не съм против гей браковете, не ми пука: хората трябва да правят каквото си искат – казва той пред JDD.  — Но съм против осиновяването на деца от двама души от един и същи пол”.

„Казал съм, че съм удрял жена?  Да.  И трябваше да добавя, че съм получил повече шамари от жени, отколкото някога съм ударил.  Никога не съм тормозил жена в живота си.  Те обаче много ме тормозеха”.

Делон споделя, че е с „десни убеждения”, но не е привърженик на крайнодесни политици.

Colibri april 2017

Делон бе развълнуван на церемонията по награждаването си. Снимка: ЕПА/БГНЕС

Големи крачки

В контекста на движението #MeToo, което избухна след вълна от скандали за сексуален тормоз, разтърсили филмовата индустрия, наградата за Делон в Кан предизвика недоволство сред женски организации.

Мелиса Силвърстейн, основателка на активистката група „Жени и Холивуд“, призова фестивала в Кан за по-голямо уважение към жените, отколкото почитането на „тези отвратителни ценности” с наградата за Делон.

Подписите в онлайн петиция срещу награждаването на Делон, подадена от Съединените щати, достигнаха 25 500 в неделя.

Организаторите на този фестивал наистина се опитаха да направят големи крачки… тази година те удвоиха броя на жените в конкурсната програма – казва Рона Ричфорд, журналист от „Холивуд рипортър” във Франция. — Смятам, че след всичко това тази награда е погрешна преценка”.

Организаторите на фестивала защитиха избора си, заявявайки, че Делон не е „перфектен“, но актьорската му кариера е безупречна. Церемонията се състоя в неделя вечерта.

В неделя вечерта публика и фотографи очакваха с нетърпение Делон на Лазурния бряг. Снимка: Festival de Cannes

Не му даваме Нобелова награда за мир”, каза директорът на фестивала Тиери Фремо на пресконференция по-рано през седмицата. Някои колеги актьори също изразиха подкрепата си за Делон.

Това, което казва Ален Делон, си е негова работа, независимо дали сме съгласни с него или не – заяви френската актриса Виржини Ледойен, която тази година председателства журито, определящо  наградата „Queer Palm“ в Кан за филми, свързани с ЛГБТ . – Той е великолепен актьор, с голям принос в киното”.

Тълпа фотографи бе наобиколила обичания френски актьор. Снимка: Festival de Cannes

Подкрепете ни!

Скъпи читатели, „Площад Славейков“ има нужда от вас.

Никога до днес не сме разказвали за трудностите, които има нашата медия сред конкуренцията на сензационната журналистика и паразитирането на редица популярни сайтове с авторски текстове от нашия онлайн площад. Истината е, че съществуването ни е възможно благодарение основно на културните институции, които ни ценят като истинския културен портал на България.

Сега се намираме в извънредна ситуация. Колапсът на родния културен живот ще се отрази фатално на „Площад Славейков“. А точно днес, когато изолацията става начин на живот, ние осигуряваме достъп до културата във вашия дом, даваме ви това, от което карантината ви лишава.

Затова се надяваме да ни подкрепите и да минем през критичните времена заедно. С вашата помощ „Площад Славейков“ ще продължи да бъде прозорец към културата и към света.

Ако цените нашето присъствие в интернет, ако държите на нашата позиция, независимо дали сме на едно мнение с вас, ако желаете и занапред да бъдем част от вашето ежедневие, подкрепете ни!

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg