Зала България / 17 септември – 6 октомври 2

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Ален Делон: Оставете Полански на мира!

Френският актьор не би приел да е в журито на наградите „Сезар“ в знак на съпричастност към режисьора

Ако ме питат дали ще оглавя комисията вместо него, ще ви кажа, че от солидарност с Полански няма изобщо да ида, заяви Ален Делон. Снимка: ЕПА/БГНЕС - Ален Делон: Оставете Полански на мира!

Ако ме питат дали ще оглавя комисията вместо него, ще ви кажа, че от солидарност с Полански няма изобщо да ида, заяви Ален Делон. Снимка: ЕПА/БГНЕС

Ален Делон се разгневи, след като разбра за предложение да ръководи журито на наградите „Сезар“, в знак на съпричастност с Роман Полански. Актрисата Анушка Делон предложи този петък баща ѝ да оглави журито преди церемонията на 24 февруари, след като почетното място беше отхвърлено от френско-полския режисьор на „Пианистът”. На въпроса как ще коментира, Делон реагира остро.

„Оставете Полански на мира!“, разгневи се възрастният артист.

По телефона пред „Фигаро” той изрази недоволството си от медиите, които „не оставиха Роман Полански на спокойствие” заради делото срещу режисьора за блудство с непълнолетно момиче в Съединените Щати преди 40 години.

Подложен на силен обществен натиск, Полански съобщи чрез адвокатите си, че се отказва от мястото си в наградите „Сезар”, тъй като се чувства „смазан от полемиката”. Академията „Сезар” на свой ред заяви, че уважава избора му. Президентът на Академията Ален Терзиян отказва повече коментари. Самият избор на Полански обаче е бил единодушен.

„Една от най-големите артистични фигури на планетата – нарече Терзиян избраника за тазгодишните награди. – Полански е взел четири Златни глобуса и самия Сезар, бил е начело на журито в Кан, многократно е награждаван със Златна мечка… и сам взе решението да откаже. Оттам нататък всеки може да си състави мнение… той сам реши да се откаже от предложението ни… не искам да взимам участие в споровете.”

Изкуството и моралът се смесват. Много малко хора на изкуството защитават решението на Академията. Жил Льолюш квалифицира скандала като „абсурден”. Франсоа Берлеан, който в никакъв случай не е на страната на Полански, заяви, че Полански „все пак има своето място в Сезар”.

А Ален Делон стига и по-далеч:

„Ако ме питат дали ще оглавя комисията вместо него, ще ви кажа, че от солидарност с Полански няма изобщо да ида. Всеки път, когато той пресича улицата, трябва да говорим за 1970 г., така ли?”

Документи Живопис след фотографията в България през 70-те и 80-те години на 20-ти век 2 март – 4 юни 2023

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

ДС