Найден Тодоров и Даниел Хоуп

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Алея на книгата – последният шанс

Или как да използваме неделния следобед, за да си купим книги по-евтино

Алеята на книгата се простира по Витошка от Алеко до „Уго“ (за незапознатите със столичните забележителности - в частта на бул. Витоша между бул. „Патриарх Евтимий“ и ул. „Уилям Гладстон“). Снимки: Авторът - Алея на книгата – последният шанс

Алеята на книгата се простира по Витошка от Алеко до „Уго“ (за незапознатите със столичните забележителности - в частта на бул. Витоша между бул. „Патриарх Евтимий“ и ул. „Уилям Гладстон“). Снимки: Авторът

Днес е последният ден, в който бул. „Витоша“ е Алея на книгата. Имайте предвид, че изборът от заглавия е по-голям, а цените на книгите – по-ниски, отколкото ще бъдат от утре по книжарниците. Ето малко личен опит – как избрах най-бързо най-добрите заглавия за най-малко пари.  

Много обичам (освен разни други неща) зайчета, кървави драми и предизвикателства за въображението. И черен хумор също. Затова и първата книга, която си купих от Алеята на книгата, беше „Завръщането на зайчетата-самоубийци“ от Анди Райли. Тя е дългоочакваното (от мен) продължение на „Книжка за зайчетата-самоубийци“ – сборник с рисувани идеи за малки пухкави зайчета, на които просто не им се живее повече. Идеите са доста оригинални – една от любимите ми е тази, в която зайче си чеше главата с ренде, докато от нея остане купчинка кървави стърготини. Хю Грант я определя като „една от най-важните книги на годината“.

Купих книжката от първия щанд в първата палатка на първия ден от Алеята на книгата – щандът на Артлайн Студиос. Оттам си взех и още нещо интересно – оригинален, преведен на български комикс за новите приключения на Железния човек, които започнат… в София – в Княжеската градинка, точно пред паметника на Червената армия. Нашето присъствие не е случайно, художник на изданието е работещият в САЩ за Marvel Алекс Малеев.

Оригинален, преведен на български комикс за новите приключения на Железния човек, които започнат… в София.

Оригинален, преведен на български комикс за новите приключения на Железния човек, които започнат… в София.

Алеята на книгата се простира по Витошка от Алеко до „Уго“ (за незапознатите със столичните забележителности – в частта на бул. Витоша между бул. „Патриарх Евтимий“ и ул. „Уилям Гладстон“). В този участък са разположени 16 шатри с поне 42 издателства и много, много книги. Цените варират от (много рядко) оригиналните, през 5-10-20 и 50 процентни намаления, до книга за 5 лв., две за пет, една за два… Има даже и кошове с книга за по левче, но там шанс да намерите нещо добро (или повече) е много малък.

ОПЕРНА ГАЛА с РОЛАНДО ВИЙЯЗОН

Ако искате да извлечете максимална полза от Алеята на книгата, не действайте импулсивно, а първо проучете обстановката и си съставете план-списък. Аз лично започнах от кошовете с книги за по 5 и 2 лева, където могат да се открият истински съкровища. Междувременно, за да не губя излишно време, си отбелязах щандовете, по които изобщо няма да се заглеждам, защото предлагат заглавия, които не ме интересуват. В моя случай това включва всичко, свързано с фън шуй, Рейки, чакри, Ошо, книги от, със и за Ванга (дори и готварските ѝ рецепти – заради предговора), всякакви ръководства за духовно развитие, нов живот след, пред и около смъртта, техники за психична защита, енергийни лечения, zeitgeist-течения, лъчения и други възнесения, сутри и мутри, Дънов, Димков и Дон Хуан, народна и нетрадиционна медицина, оракули, врачки и гадатели, пророци, хороскопи, магии, шаманизъм и вълшебства.

„Аз лично започнах от кошовете с книги за по 5 и 2 лева, където могат да се открият истински съкровища.“

„Аз лично започнах от кошовете с книги за по 5 и 2 лева, където могат да се открият истински съкровища.“

А също: секретни кодове и забранени науки, правилно хранене, наръчници за успех и самолечение, древни и модерни диети, тайни знания и писания, нумерология, хиромантия и астрология, детски библии, книги на Джеймс Патерсън (пише по 20-30 годишно), историческа литература, спомени, размисли, оправдания и всичко (освен разкаяния) от бивши агенти на ДС и книги на български автори, за които не сте чували нищо. И автобиографии, освен ако не са на Нушич или Ози Озбърн. Не казвам, че всичко това е лошо – просто не ме интересува.

Дори като извадите всичко гореизброено, пак оставате с много голям избор, но вече сте отсели сеното от плявата, каквато и да е тя за вас. Например на щанда на „Парадокс“ ви чака първият том (с доста текстове, които за първи път се появяват на български) с произведения на Джак Керуак. Или изданието с трите разпятия на Хенри Милър. И Керуак, и Милър са по 40 лева, но си струват.

На щанда на „Атеа“ има цяла поредица великолепно илюстрирани албуми на нищожни цени между пет и десет лева. Пак за по-малките възможността да си направят сами истински картонени скулптури предлага издателство „Хартиен свят“ със своите модели за сглобяване.

Пак за по-малките, възможността да си направят сами истински картонени скулптури предлага издателство „Хартиен свят“ със своите модели за сглобяване.

Пак за по-малките, възможността да си направят сами истински картонени скулптури предлага издателство „Хартиен свят“ със своите модели за сглобяване.

От щанда  на „Сиела“ се сдобих с дебел том строго изследване върху Библията – „Библията като наука“, за 5 лв. Сред шатрите, много трудно е да я сбъркате, е тази на „Колибри“. Там са Джералд Даръл, Джон Стайнбек, Труман Капоти, Милан Кундера…  все книги за цял живот.

Най-големия си удар обаче направих на щанда на „Парадокс“ – с „Ларва“ на английския нобелист Джон Фаулс и „Красиви неудачници“ на канадския рокбард Ленард Коен. За 5 лева двете.

_28972655084_o2

Хартиен модел за сглобяване

Туве Янсон – за малки и големи

Туве Янсон – за малки и големи

_29302532220_o

_29307916030_o

_29307961450_o

_29512277721_o

На щанда на Атеа има цяла поредица великолепно илюстрирани албуми на нищожни цени между пет и десет лева

На щанда на Атеа има цяла поредица великолепно илюстрирани албуми на нищожни цени между пет и десет лева

_29518037401_o

Щандът на „Колибри“ няма как да се пропусне

Щандът на „Колибри“ няма как да се пропусне

_29598082895_o

_29598088855_o

20% отстъпка е традиционното намаление на Алеята

20% отстъпка е традиционното намаление на Алеята

1_28881053273_o

1_28881053273_o2

1_29503365025_o

Фоби

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

ДС

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах