POTO

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Алея на книгата в София няма да бъде отменена

Есенното книжно събитие в София започва на 6 септември, ден преди въвеждането на новите ограничения

Паметникът на Алеко на пешеходната зона на бул. „Витоша“ се превърна през годините в неформален символ на Алеята на книгата. Снимка: Емил Л. Георгиев/Площад Славейков - Алея на книгата в София няма да бъде отменена

Паметникът на Алеко на пешеходната зона на бул. „Витоша“ се превърна през годините в неформален символ на Алеята на книгата. Снимка: Емил Л. Георгиев/Площад Славейков

Алеята на книгата в София засега няма да се отменя, въпреки новата заповед на Министерство на здравеопазването, която забранява масовите мероприятия, казаха за „Площад Славейков” от Асоциация „Българска книга”. Събитието на бул. Витоша трябва да започне на 6 септември, ден преди началната дата на ограниченията, и се предвижда да продължи до 12 септември. Алеята на книгата може да се класифицира като базар, казват от АБК, което означава, че според изискванията ще бъде въведено еднопосочно движение, ще се осигури присъствие на един човек на 8 кв. м., продавачите и клиентите ще носят маски.

Това не е окончателно решение, а предварителни прогнози, докато Столична община, която е съорганизатор на събитието, и Министерство на здравеопазването не пратят изрични указания, уточниха от асоциацията. Динамичната пандемична обстановка предполага, че са възможни промени в последния момент.

Министърът на здравеопазването даде брифинг на 2 септември, на който бе представена нова заповед, която ще влезе в сила от 7 септември. По отношение на културата това означава нови ограничителни мерки. Преустановява се провеждането на всички масови мероприятия – концерти, събори, фолклорни инициативи и фестивали. Кината и театрите ще работят на 50% от капацитета на залите си и всички зрители, независимо от ваксинационния си статус, ще бъдат с маски. Музеите и галериите ще приемат посетители при не повече от 1 човек на 8 кв. метра и задължително с маски. Центровете за изкуства, школите и ателиетата ще работят с 30% от капацитета си и при задължително носене на маски там, където е възможно. Пазарите и тържищата ще работят с коридори за еднопосочно движение, най-малко 1,5 метра дистанция, търговци и клиенти трябва да са с маски.

За заведенията, игралните зали и казината не се въвежда ограничение в капацитета, а вечерен час – от 7 сутринта до 22 ч., норми за отстояние – 1,5 м. между облегалките на столовете и до 6 души на маса в заведение.

Частните събития ще се провеждат при капацитет от 30 души на закрито и 60 на открито.

Окончателен текст на заповедта

ГРЕДИ АССА. ПЪТУВАНИЯ 27 февруари – 5 май 2024 г.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg