Летен сезон

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Алея за велосипеди или паркинг?

„Спаси София“ и „Велоеволюция“ призовават Столична община да създаде стриктен план за подобряване на придвижването с велосипеди (и с електрически тротинетки) в града

Автомобили често спират на велоалеята на столичната ул. „Раковски“ и създават опасни ситуации за велосипедистите. Снимка: „Спаси София“, „Велоеволюция“ - Алея за велосипеди или паркинг?

Автомобили често спират на велоалеята на столичната ул. „Раковски“ и създават опасни ситуации за велосипедистите. Снимка: „Спаси София“, „Велоеволюция“

От Столична община често призовават недоволстващите от мръсния въздух софиянци да слязат от автомобилите и да се придвижват из града с градския транспорт и с велосипеди – но последното не е така лесно. Велосипедистът по-често се налага да бута колелото по тротоара, за да не бъде сгазен на пътя – защото наличните велоалеи са малко и нерядко спират автомобили. Внимание към този проблем насочва акция на гражданската организация „Спаси София“ и сдружение „Велоеволюция“, като застлаха с „червен килим“ велоалеи в столицата, заети от автомобили.

„Няма място за велоалеи“, казват ни от Столична община, докато ги рисуват по плочките. Казват и: „Тук не е Амстердам!“, когато паркирането върху велолентите пречи на избралите да ги ползват. Заедно със Сдружение „Велоеволюция“ решихме да проверим дали велоалея край НДК може да има, без да се налага многото пешеходци да слаломират по тесен тротоар сред стълбове, знаци и кошчета и без конфликт с велосипедистите. Широкият бул. „Витоша“, току преди пешеходната зона, има цели 4 активни ленти за движение и 2 ленти за паркиране, но интензивен трафик няма. Това разхищение на публично пространство трябва да се прекрати. Велоалеята на ул. „Г. С. Раковски“ пък е най-страдаща от неправилно паркирали автомобили“, обясняват инициаторите на акцията.

Бул. „Витоша“ край градината пред НДК е достатъчно широк, за да бъде отцепена част от него за велоалея. Снимка: „Спаси София“, „Велоеволюция“

За да бъдат избегнати стълкновения в съжителството на пътя между велосипедистите с пешеходците и от друга страта с автомобилите, от „Спаси София“ и „Велоеволюция“ предлагат велоалеята при НДК да се премести на пътното платно, което е достатъчно широко, а тротоарът да бъде само за пешеходци. Настояват още да се въведе стриктен контрол за забраната за спиране и паркиране върху велоалеите.

„Всичко това е част от по-генерален проблем, провокиран от липсата на визия за това как да се развива велосипедната мобилност в града, въпреки обещанията на Йорданка Фандъкова за стотици километри велоалеи. Каквото се прави, е разпокъсано, лошо и опасно изпълнено. Това обяснява защо броят на ползващите велосипеди расте толкова бавно“, отбелязват инициаторите на предложените промени.

ОПЕРНА ГАЛА с РОЛАНДО ВИЙЯЗОН

Според тях е необходим план за подобряване на придвижването с велосипеди в града, трябва да се обърне внимание и на растящата популярност на електрическите тротинетки и да се създадат условия за безопасното им ползване по улиците на столицата.

„Основен принцип в градоустройството е, че инфраструктурата кани потребителите – когато метрото беше едва 5 станции, не се ползваше активно. Днес е незаменимо. Време е да започнем да строим не само за колите, но и за другите участници в движението. За значително подобрение на условията за придвижване с велосипед не са нужни големи инвестиции: има десетки добри примери от европейски градове за това как с минимална, но умна инвестиция, улиците ни могат да станат достъпни за всички“, посочват от „Спаси София“ и „Велоеволюция“.

Всичко това е спешно да се направи, още повече, че в София заработи и система за отдаване на елекрически велосипеди под наем.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

ДС

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах