POTO

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Алеята на книгите и техните автори (снимки)

И такива гледки може да видите на Алеята - Мария Касимова и Калин Терзийски миг преди да се прегърнат. Снимка: Емил Л. Георгиев/Площад Славейков - Алеята на книгите и техните автори (снимки)

И такива гледки може да видите на Алеята - Мария Касимова и Калин Терзийски миг преди да се прегърнат. Снимка: Емил Л. Георгиев/Площад Славейков

„На Алеята съм, да. Купих две книги и олекнах“, казва жената до мен в слушалката на телефона си.

Седя на пейка на булевард „Витоша“, Алея на книгата тъкмо е започнала, майки с деца шестват около изложените учебници и пособия, но се спират и край шатрите с художествена литература, където става все по-оживено. Няколко капки дъжд  разтревожиха издателите, които побързаха да дръпнат завесите пред щандовете с риска да се лишат за миг от читатели. Но те не се боят от дъжд, а и той се оказа „на облак“. 

В началото на пешеходната част на „Витошка“, до статуята на небрежно подпрелия се бронзов Алеко, музикантите от джаз формация „София“ са като глашатаи на този книжен лунапарк и софиянци започват с усмивка разходката си по Алеята. Покрай настъпващата нова учебна година като че ли художествената литература отстъпва на детската, а и голяма част от издателствата са решили да изтъкнат научните си издания. Съзираме наскоро издадената „За обществения договор“ на Жан-Жак Русо, биографиите на Илон Мъск, Айнщайн, десетки корици съдържат на кориците си думата „космос“…

Алеята на книгата започва от Алеко на бул. Витоша“. Снимка: Емил Л. Георгиев/Площад Славейков

Към 18,30 ч. читателите поглеждат с усмивка разхождащият се наоколо Калин Терзийски – дошъл е импровизирано, да се разходи край книгите, но импулсивно решава да се изправи зад щанда на издателство „Лексикон“, където се предлагат неговите книги, както и най-новата – „Мечката и други разкази“. Виждайки го „въоръжен“ с химикалка, пред писателя се образува опашка за автограф.

В сряда от 15,30 ч. Калин Терзийски ще бъде отново на Алеята, на щанда на „Лексикон“. Снимка: Емил Л. Георгиев/Площад Славейков

Наблизо има и друга навалица – Мария Касимова е на щанда на „Колибри“, заедно с дебютния си роман „Балканска рапсодия“, и преживява най-хубавите мигове за един автор – отзивите на първите си читатели.

„Обожавам как пишете, чакам нещо ново“, ѝ казва жена от опашката.

„Ще я адресирате ли до моята приятелка? Тя много Ви харесва и искам да я изненадам“, я пита млад мъж. А наблизо чака реда си неин съученик с роза, научил от Фейсбук за срещата на Касимова с автограф.

Автограф от Мария Касимова на дебютния ѝ роман „Балканска рапсодия“. Снимка: Емил Л. Георгиев/Площад Славейков

Милен Русков тази година вероятно няма да се появи на Алеята – не е планирано, но нищо чудно да дойде, всички писатели изгарят от любопитство от срещата с читателите, а и последният му роман „Чамкория“ продължава да е сред най-търсените заглавия. Георги Господинов обаче ще присъства със сигурност на Алеята – в събота от 18,30 ч. е неговата „Среща с автограф“ на щанда на „Жанет 45“, където ще бъде в наличност и най-новата му книга „Всичките наши тела“.

Рашко Младенов между Георги Господинов и Милен Русков. Снимка: Емил Л. Георгиев/Площад Славейков

Вижте още: СЪБИТИЯТА НА АЛЕЯ НА КНИГАТА. ПЪЛНА ПРОГРАМА

Минувачите са привлечени от романите на Херман Кох и Давид Фоенкинос, а и имат повод: двамата пристигат през октомври в столицата, тъй като са в журито на „Синелибри“. Специалното издание на „L’Europeo“, посветено на кино-литературния фестивал, очаква читатели и киномани с кадър от филм на Бергман на корицата.

Снимка: Емил Л. Георгиев/Площад Славейков

За любителите на класиката (както в драмата, така и в музиката) издателство „Емас“ са заложили елегантен капан – поредица от книги, вдъхновени от популярни музикални произведения и пиеси. Богато илюстрирани, едно под друго се застъпват заглавията „Един американец в Париж“, „Вълшебната флейта“, „Сън в лятна нощ“, „Годишните времена“… Всяка книжка е комбинирана с диск със запис на музикалното произведение.

„Капаните“ на „Емас“. Снимка: Емил Л. Георгиев/Площад Славейков

Интересни заглавия се откриват и под чуждоезичната шатра – „Поверително от кухнята“ на Антъни Бурдейн е подпрян на „Пътеводител на галактическия стопаджия“ и заглавие на Джоджо Мойс. На същата редица се крие възхитително издание на Толкиновия „Хобит“, с рисунки на младата британска илюстраторка Джемайма Катлин.

Снимка: Емил Л. Георгиев/Площад Славейков

Снимка: Емил Л. Георгиев/Площад Славейков

Разходката по Алеята на книгата е бавна, затова си отделете поне един час – и на другия ден се върнете отново, за да я продължите. Пригответе се и да „олекнете“ – но чувството е превъзходно.

Снимка: Емил Л. Георгиев/Площад Славейков

Снимка: Емил Л. Георгиев/Площад Славейков

Снимка: Емил Л. Георгиев/Площад Славейков

Снимка: Емил Л. Георгиев/Площад Славейков

Снимка: Емил Л. Георгиев/Площад Славейков

ГРЕДИ АССА. ПЪТУВАНИЯ 27 февруари – 5 май 2024 г.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Bookshop 728×90