Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 2 години

Алфред Хичкок обвинен в секстормоз за отношения преди 60 г.

Дакота Джонсън разказва, че баба ѝ отказала на режисьора и той провалил кариерата ѝ

Типи Хедрен в кадър от „Птиците“. Снимка: Американска академия за филмово изкуство - Алфред Хичкок обвинен в секстормоз за отношения преди 60 г.

Типи Хедрен в кадър от „Птиците“. Снимка: Американска академия за филмово изкуство

Актрисата Типи Хедрен е била подложена на сексуален тормоз от Алфред Хичкок (1899 – 1980) през 60-те, твърди внучката ѝ Дакота Джонсън. Хедрен неколкократно отказала на режисьора и в резултат той провалил кариерата ѝ, разказва Джонсън в подкаста „Awards Chatter“ на „Холивуд Рипортър“.

Случаят с 91-годишната днес Хедрен бил по време на снимките на „Птиците“ през 1963 г. и на „Марни“ през 1964 г.

„Напълно неприемливо е хората с по-висшестояща позиция да упражняват контрол над хората под тях, независимо от индустрията – споделя Джонсън. – Трудно ми е да говоря за това, защото тя ми е баба. Никой не иска да си представя как някой се възползва от баба му.“

Хедрен не разказала случая на никого извън семейството, защото „сексуалният тормоз и преследването не бяха термини, които съществуваха“ в началото на 60-те.

„Тя винаги е била много искрена и държеше на това човек сам да отстоява себе си. Така правеше и самата тя – продължава Джонсън. – Алфред Хичкок провали кариерата ѝ, защото тя не искаше да спи с него. Той я тормозеше, но никога никой не му потърси отговорност.“

Днес Дакота Джонсън също е в актьорския бизнес и въпреки преживяванията на баба ѝ, се ползва с нейната подкрепа. Широка популярност актрисата доби с ролята си в „Петдесет нюанса сиво“, но участва и в арт продукции като „Суспирия“ на Лука Гуаданино и „Изгубената дъщеря“, екранизация на романа на Елена Феранте. Актрисата е дъщеря на Мелани Грифит и Дон Джонсън, Типи Хедрен ѝ е баба по майчина линия.

„Тя се отнася чудесно към мен и майка ми и никога не се е примирявала с подобни гадости. И би се изразила за тези неща по много по-елегантен начин. Все още е бляскава филмова звезда“, допълва Джонсън.

Миналата седмица Джонсън предизвика критики с коментара си, че изпитва смесени чувства към кенсъл културата и към колегите си Джони Деп, Арми Хамър и Шая Лабъф. И тримата са обвинени в тормоз, и тримата отричат. Джонсън разкри съжалението си, че актьорите са се разделили с кариерите си и изрази симпатиите си към „всеки, който е бил наранен или е пострадал“.

„Никога не съм преживявала нищо подобно с тях – казва Джонсън пред „Холивуд Рипортър“. – Винаги съм си прекарвала чудесно, когато сме работили заедно и съжалявам, че губим добри актьори. Съжалявам и за хората, които се нуждаят от помощ и може би не я получават навреме.“

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Bookshop 728×90