Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Алилуя в Пантеона на писателите (снимки)

Обновената Алея на творците чака да бъде отъпкана

Гробът на Наум Шопов, който си отиде през 2012 г. Снимки: Румен Добрев - Алилуя в Пантеона на писателите (снимки)

Гробът на Наум Шопов, който си отиде през 2012 г. Снимки: Румен Добрев

Алеята на българските творци придоби нов облик, достоен за знаменитите покойници, намерили там последния си дом. В студеното и мрачно време край гробните места на десетки бележити писатели, музиканти и общественици министърът на културата Вежди Рашидов, столичният кмет Йорданка Фандъкова, видни артисти, интелектуалци и журналисти сведоха глави пред паметта им, положиха цветя на надгробните им плочи и откриха комплекса, разположен на 7 декара в Централните софийски гробища. Алилуя – Алеята на достойните вече чака да бъде отъпкана!

Край гробните места на Георги Калоянчев, Наум Шопов, Тодор Колев, Андрей Баташов, Валери Петров, Виктор Пасков, Николай Хайтов, Константин Павлов, Доньо Донев, Петър Гюзелев, Емил Димитров, е вдигната малка беседка тип „Ротонда“ и покрити стени с урни в двуетажна конструкция с колонада. Изградени са още фонтан и чешма, вдигнати са и четири скулптури. Отвътре алеята е заградена с ниска растителност, а площите в нея скоро ще бъдат озеленени, за да придобият вид на градина.

Културният министър се спря да остави цветя на надгробните плочи на неколцина творци, сред които приятелите му Георги Трифонов, Христо Калчев, Андрей Баташов, Виктор Пасков. Кметът Фандъкова пък положи цвете на гроба на поета Валери Петров – все още без надгробен паметник.

Беседка тип „ротонда“ посреща в Алеята на творците.

Беседка тип „ротонда“ посреща в Алеята на творците.

„Трябва да имаме почит към родовете си, за да ползваме с охота думата „родина“. Иначе сме псевдопатриоти“, заяви пред медиите Рашидов и благодари на кмета Фандъкова за съдействието да отдаде алеята на културното министерство, което да направи проект и да го финансира.

„Искам да изразя голямото си възхищение пред тази идея“, добави Фандъкова и призна, че предложението дошло от Вежди Рашидов по време на предишния му мандат и му благодари. „Това е наистина отношението към хората изобщо, в частност към творците в случая, но това е и моделът, по който ние искаме да организираме гробищните паркове на територията на София“, коментира тя и разкри, че тази година вече са предвидени около 600 хиляди лева за ремонт и възстановяване на алейната мрежа в трите големи гробищни парка на столицата.

Архитектът на проекта е Здравец Хайтов, син на писателя Николай Хайтов. „Горд съм, че успяхме да завършим този парков комплекс – не само заради паметта на хората, които лежат в него, но и към всички онези, които ще идват тук да отдават своите почитания, да чувстват, че има уважение, памет към творците на България“, каза Хайтов.

Вежди Рашидов и Йорданка Фандъкова, поднесоха цветя в знак на почит.

Вежди Рашидов и Йорданка Фандъкова поднесоха цветя на гробовете на творците.

Тук лежи Емил Димитров.

Гробът на Виктор Пасков

Гробът на Виктор Пасков

RUM_4461

Вежди Рашидов с акад. Светлин Русев.

RUM_4565

Скулпторът Александър Хайтов

RUM_4570

Нешка Робева

RUM_4700

Вежди Рашидов с Ценко Минкин. На заден план – Антон Дончев.

 

RUM_4389

Гробът на поета Константин Павлов (вдясно).

RUM_4392

RUM_4655

Вежди Рашидов поднася цветя на гроба на Андрей Баташов. Това направиха и Йорданка Фандъкова, както и Христо Мутафчиев (снимката по-долу).

RUM_4663

Рашидов при гроба на приятеля си Георги Трифонов.

Рашидов при гроба на приятеля си Георги Трифонов.

Кметът на София Йорданка Фандъкова оставя цветя на гроба на Валери Петров.

Кметът на София Йорданка Фандъкова оставя цветя на гроба на Валери Петров.

RUM_4627

RUM_4804

RUM_4394

RUM_4395

RUM_4397

RUM_4399

RUM_4400

RUM_4401

RUM_4403

Гробът на Емил Димитров.

RUM_4405

RUM_4408

RUM_4412

RUM_4415

RUM_4416

RUM_4418  RUM_4420

 

RUM_4423

RUM_4426

RUM_4427

RUM_4428

RUM_4430

RUM_4431

 

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

kapatovo.bg