Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

„Алла Пугачова е нещо като руската Елизабет Втора”

Главният редактор на „Новая газета. Европа” вярва, че певицата има повече влияние от Путин в Русия

Алла Пугачова, стопкадър от видео към песента „Миллион алых роз“ - „Алла Пугачова е нещо като руската Елизабет Втора”

Алла Пугачова, стопкадър от видео към песента „Миллион алых роз“

Краткото изявление на Алла Пугачова разбуни духовете в цяла Европа и в Русия. Отзвукът от него ще отеква дълго, ще го анализират и политици, и общественици. Вече текат реки от думи, които в медиите и в социалните мрежи възхваляват или отричат кралицата на руската естрада, тълкуват изказването ѝ, придават му допълнителна стойност или отнемат от нея. Дори съветникът на Володимир Зеленски – Олександър Арестович написа дълъг пост, с който постави Алла Пугачова и нейното изявление в контекста на историята.

Вижте още: „БУНТЪТ НА АЛЛА БОРИСОВНА Е ПРОТИВ ПУТИНСКАТА СИСТЕМА“

Главният редактор на „Новая газета. Европа“ Кирил Мартинов публикува в опозиционното издание редакционна статия с анализ на възникналата обществена буря. Той, също като Арестович, обяснява в прав текст, че значението на Пугачова за хората над 40 години в Русия трудно може да бъде обяснено на чужденец.

„Най-популярната и любима певица от късния СССР не разпиля своето влияние и стана нещо като кралска особа в страна, в която монархия няма от 1917 г.“, пише Мартинов.

Според него Пугачова е ключов символ на постсъветската реалност и дори своеобразна политическа институция за деполитизираното общество:

„Тя олицетворява приемствеността между миналото (където, предполага се, е имало и хубави неща) и смътната надежда за бъдещето“.

Мартинов извежда категорична аналогия:

„Да ме простят англичаните, но Пугачова е нещо като руска Елизабет ІІ, символ на нация, която започва да се формира върху руините от 1991 г.“

Чрез нея, твърди Мартинов, започва да се конструира образът на „руската жена, която постига всичко сама“, а именно жените, „майките на семействата“ в Русия определят масовите политически настроения.

Главният редактор на „Новая газета. Европа“ цитира неназован блогър, който казал:

„За патриотите думите на Пугачова станаха земетресение в основите на познатия свят – сякаш срещу Путин се е надигнала новогодишната руска салата, застанала като буца в гърлото на гражданина, и повикала го на барикадите (представям си картината „Руската салата, водеща народа“)“.

Мартинов продължава с анализа, според който „в трудноизчислимото счетоводство на социалния капитал Пугачова вероятно е единственият човек, който има в Русия по-голямо влияние от Путин, още един дребен лидер от нейната епоха. При това нейната известност се разпространява далеч отвъд Садовое колцо (центърът на Москва – бел. ред.) През пролетта, когато Пугачова и Галкин напуснаха страната заради несъгласие с войната срещу Украйна, певицата е заявила, че „ако пипнат Максим“, ако му заведат дело, тя ще започне да говори и вече няма да спре“. Журналистът е убеден, че няколкото думи на певицата в Инстаграм са нанесли на военната кампания на Путин съкрушителен символичен удар.

Мартинов пише, че дори и Пугачова да не каже нито една дума повече, зърната на съмнението вече са посети, въпреки пропагандата и особено на фона на пораженията на руската армия и унизителните преговори с Китай и Индия.

„Акт на дребна съпротива в Русия сега ще стане публичното слушане на „Милион алых роз“, и е интересно дали няма да преследват граждани за това, както за „Червона калина“, пита се Мартинов.

В материала му се споменава, че руската пропаганда се е оказала неподготвена за този „пугачовски бунт“ и не е успяла да го „превари“ достатъчно бързо. Проправителствените медии просто си спестяват втората част от изказването ѝ, но нито една от тях не е пропуснала да напише новината, че „Пугачова поиска да бъде призната за чуждестранен агент“.
Трудности имат лоялните към Путин коментатори и в социалните мрежи, защото е ясно, че да се върви срещу Пугачова, това означава да се тръгне срещу големия руски народ.

Мартинов отбелязва, че в ЕС и Украйна критикуват певицата за „прекалената мекота“, отсъствието на пряко споменаване на Путин или на призив за солидарност с украинците. Главният редактор на опозиционното издание намира тази критика за справедлива, но вижда и други причини за подбора на думи. Според него призивът „да се спре гибелта на нашите момчета“ и да се върнат към мирния живот е тезис, който е добре разбираем за милиони руски граждани, дори ако вярват на пропагандата и че „Украйна е марионетка на Запада“. Пугачова е намерила думи, които да посеят и в тези хора зърна на съмнението.

„Една президентска кампания на Алла Борисовна Пугачова би се формирала за броени секунди – достатъчно е тя да го поиска – пише Мартинов. – На плакатите – алена роза, слоган „Милиони алени рози за мир“ и „Жената, която не лъже“. Аудитория – десетки милиони руски „майки на семейство“. Давайте, Алла Борисовна, да им покажем на онези, които обидиха Максим!“

ГРЕДИ АССА. ПЪТУВАНИЯ 27 февруари – 5 май 2024 г.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Bookshop 728×90