Софийска филхармония МЕГАБОРД

Алмодовар в Кан с късометражен уестърн

Световна премиера на Лазурния бряг на новия му филм с Итън Хоук и Педро Паскал

Итън Хоук (вляво) и Педро Паскал в сцена от „Странният начин на живот“ - Алмодовар в Кан с късометражен уестърн

Итън Хоук (вляво) и Педро Паскал в сцена от „Странният начин на живот“

Педро Алмодовар, големият талант на испанското кино, е в постоянно творческо търсене още от появата си в професионалното кино през 1974 година. И вече почти половин век, с 41 филма зад гърба си, не се уморява да опитва нови идеи и да изненадва с неочаквани резултати, които особено радват големите фестивали. 

В дългата си кариера Алмодовар има повече от 170 награди откъде ли не. На върха обаче е „Говори с нея“ (2003) с „Оскар“ за сценарий плюс номинация като режисьор. Това е най-зрелият му филм с изключително проникновение в сложните нюанси на общуването. В Кан режисьорът е бил 6 пъти в основния конкурс, но уви, без „Златна палма“, а с наградата за режисура на „Всичко за майка ми“ (1999) – другият му безспорен шедьовър. През 2004 година „Лошо възпитание“ е откриващ филм, а „Волвер“ (2006) му носи и „малка палма“ за сценарий. А през 2017 година Педро Алмодовар, като президент на журито, присъди първата „Златна палма“ на шведския режисьор Рубен Йостлунд за „Квадратът“.

Сега 76-ият фестивал в Кан с радост обявява, че Педро Алмодовар ще покаже в официалната селекция като световна премиера своя нов късометражен уестърн под заглавие „Странният начин на живот“. Той ще премине по червения килим пред Фестивалния дворец на бул. „Кроазет“ заедно със своите актьори Итън Хоук и Педро Паскал. Изненадата е безспорна, защото Алмодовар отново се изкушава от късия формат след „Гласът на човека“ (2020) с участието на Тилда Суинтън. И отново с англоезичен диалог, тъй като особено за истинския уестърн това е задължително, макар филмът да е сниман в южна Испания.

Ето как режисьорът разказва сюжета, което при късометражен филм не е трудно, но пък може да бъде много загадъчно:

„Мъж язди кон през пустинна местност, която го отделя от близкия поток. Той отива да посети свой приятел – местния шериф. Двамата отпразнуват срещата си. Но на другата сутрин шерифът му казва, че той е дошъл при него не просто, за да си припомнят старото приятелство от миналото. А защото преди 25 години двамата са работили заедно като наемни убийци и имат обща тайна. Но повече няма да кажа – завършва Алмодовар, – защото странният начин на живот не бива да се разказва с думи“.

Режисьорът обещава, че е готов да продължи разговора, ала след премиерната прожекция в Кан. И добавя, че заглавието препраща към известен романс на знаменитата португалска фадо певица Амалия Родригеш.

Само от тези пестеливи думи най-преданите фенове на Алмодовар са омагьосани и няма съмнение, че „Странният начин на живот“ ще напълни залата с късметлии с акредитации или закупени билети. Но какво ще е настроението им след прожекцията, ще стане ясно на бул. „Кроазет“ след малко повече от месец.

ВАКЛУШ 1

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах