Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Альохина от „Пуси Райът“: Западът закъсня да спре Путин

Активистката, която днес е бегълка от родината, с интервю за наследството на СССР, кремълската пропагандна машина и втория Хитлер

Мария Альохина на концерт на „Пуси Райът“ в Загреб, Хърватия, май 2022 г. Снимка: ЕПА/БГНЕС - Альохина от „Пуси Райът“: Западът закъсня да спре Путин

Мария Альохина на концерт на „Пуси Райът“ в Загреб, Хърватия, май 2022 г. Снимка: ЕПА/БГНЕС

Ако Западът бе наложил тежките си санкции след анексирането на Крим, нямаше да се стигне до войната в Украйна, смята Мария Альохина, една от водещите активистки на „Пуси Райът“. В началото на май тя успя да напусне родината си, когато разбира, че заради критичните си изказвания към властта в Кремъл и конкретно заради позицията си в подкрепа на Украйна, съдът се готви да отмени домашния ѝ арест и да я прати в затвор.

Днес Альохина е в Исландия, но твърди, че не иска да емигрира, а „просто да помогне на Украйна“. В интервю за „Гардиън“, проведено онлайн, тя моли местоположението ѝ да не се разкрива и говори за Путин като за съвременен Хитлер. От началото на войната в Украйна Альохина и „Пуси Райът“ провеждат десетки благотворителни кампании, продавайки НФТ, тениски и друг мърчандайз, призовават последователите си за дарения. Колежката ѝ Надя Толоконникова събра над 7 млн. долара (ок. 6,9 млн. евро) за армията и отбраната на Украйна, а Альохина до момента е подпомогнала страната с дарения на стойност 10 хил. евро. Средствата са били изпратени в помощ на Украинската детска болница, няколко благотворителни организации в страната, а част от парите е била заделена в помощ на политическите затворници в Русия.

„Това, разбира се, не може да балансира кошмара, който руската армия и Владимир Путин създадоха – коментира Алюхина. – Но вярвам, че като руснаци може да направим добро. Като човек и особено като творец, за мен е много важно да търсим солидарност за Украйна и да се чуят призивите ни за край на войната.“

„Пуси Райът“ добиват международна популярност през 2012 г. с „молитвата срещу Путин“, протестна акция в Москва против корупцията във властта и църквата като разклонение и патерица на властта. Три от момичетата, сред които и Альохина, са осъдени на две години затвор за хулиганство.

„Пуснаха ни на 23 декември 2013 г. Месец след освобождаването ни направихме нова демонстрация – „Путин ще ви научи да обичате родината“, това беше по време на Олимпийските игри в Сочи и първият път, в който ни биха физически. Това бе и първият път, в който осъзнах: Русия вече е по-зле, отколкото когато влязохме в затвора.“

Следва „първата точка, от която разбрахме, че няма връщане назад“ – анексирането на Крим.

„Особено шокираща бе слабата реакция на Запада. Въведоха се някои леки санкции, но страните продължиха да търгуват с руския бизнес. Германия продаваше оръжия на режима на Путин, избягвайки ембаргото. Голяма част от капитала на олигарсите се измести във Великобритания, особено в Лондон. Аз говорих пред Европейския парламент, пред американския Сенат, пред британския парламент… Навсякъде показаха дълбоко притеснение но нищо не се случи. В кръга на руските активисти има такава шега, когато кажем, че някой е „дълбоко притеснен“ означава, че нищо няма да направи.“

Ако Западът беше реагирал още тогава, едва ли щеше да се стигне до войната в Украйна, смята активистката.

„Настоявахме за пълно ембарго върху търговията през 2014 г., после пак през 2015-а. Организирахме улични протести. Арестуваха ме сто пъти. Чувам често да се обсъжда на Запад, че ще бъде трудно и болезнено да се спре изкупуването на нефт и газ – е, имахте 8 години. За 8 години това е постижимо. За един месец – трудно. Може би политиците са се опасявали, че гласоподавателите им ще протестират за студените си домове. Сега украинците изобщо нямат домове.

Парите от Запада финансират нашите арести, отравянията, политическите убийства, а днес и войната в Украйна. Ще ми се хората наистина да разберат това и да го спрат.“

А знаците, че Путин вярва в своята безнаказаност се крият в десетките тоталитарни решения, които му се прощават – почти изцяло липсват жени в руската власт например, отбелязва Альохина, а през годините това се възприема в чужбина като историческа или културна особеност на руското общество:

„Цялата тази руска криминална култура, мизогинията са наследени от Съветския съюз. Няма място за жените във властта. Няма първи дами, жените нямат роля в политиката. Пропагандата работи като в Третия райх“.

Още едно ярко доказателство за това, казва Альохина, е преследването на ЛГБТ+ хората, арестите им и дори възможността да бъде заведено дело срещу човек, вдигнал знаме в цветовете на дъгата, както и вкаран в „концентрационните лагери“, както „Новая газета“ ги нарича, за хомосексуални в Чечня.

„Русия протестираше през всички тези години – улици, площади бяха изпълнени с хора, бити, арестувани, вкарвани в затвора за пет, шест, седем години – и на никого не му пукаше [извън Русия], защото това се случваше в границите ѝ. Винаги е било така“.

Днес позицията на Запада не е много променена, смята Альохина – да, от началото на войната в Украйна Путин се възприема като войнолюбив и опасен за страната лидер, но все пак се наблюдава отказ от твърде остри изказвания и действия против властта му.

„Преди десет години той даваше интервюта и говореше за идолите си, един от тях беше Йосиф Сталин – припомня тя. – Най-големият тиранин, потискал и изнасилвал хората ни, убил културата ни, убил някои от любимите ми творци, в някои случаи дори лично. Това е ужасно предупреждение. Ако слушаш внимателно, разбираш накъде отиват нещата.“

Наскоро Михаил Леонтиев, говорителят на „Роснефт“, най-голямата държавна енергийна компания в Русия, заяви в интервю, че Хитлер е „велик стратег“ и намеква, че Кремъл трябва да се ръководи по неговата формула.

„Може би сте го чули, той заяви, че от всички хора на Запад, англо-саксонците, носят най-голяма вина и че първата ядрена бомба трябва да бъде пусната над Великобритания. Това имаме ние като така наречени „новини“. Говори се за ядрени бомби почти всеки ден.“

И пропагандната тактика явно работи:

„Има примери за родители, които съобщават на полицията, когато децата им на по 20 и нещо години ходят на демонстрации. Това е много в стил Съветския съюз, насърчават хората да се обаждат на полицията или на КГБ, когато има различно политическо мнение. Това сега е във възход“.

Вижте още: ВОЙНАТА, ЗАРАДИ КОЯТО МАЙКИ СЕ ОТРИЧАТ ОТ СИНОВЕТЕ СИ

Особено трудно е за по-възрастното поколение в Русия, смята активистката, и не само заради пропагандата от Кремъл, която се възприема като новини, а и заради факта, че „специалната операция“ в Украйна се представя като битка с нацизма, а родителите на тези хора са водили война срещу нацистите.

„Почти няма семейство в Русия, което да не е загубило близък във Втората световна война. И майка ми  разбира, че имаме втори Хитлер в Русия.“

Альохина не желае да се определя като бегълка от Русия, същевременно не знае кога ще може да се завърне в страната си, но заявява със сигурност едно:

„Без международен съд за Путин не е справедливо да се преструваме, че Русия може да съществува както преди. Без разбирането, че Путин е терорист и престъпник, ще има още кръв. Още трупове. Още изнасилени жени“.

ГРЕДИ АССА. ПЪТУВАНИЯ 27 февруари – 5 май 2024 г.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

kapatovo.bg