Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 9 месеца

Альохина от „Пуси Райът“ успя да избяга от Русия

„Русия вече няма право да съществува“, заяви критикуващата Путин певица пред „Ню Йорк Таймс“

Мария Альохина е убедена, че ако бе останала в Русия, изпращането ѝ в наказателна колония би било неизбежно. Снимка: Artists at Risk/Фейсбук - Альохина от „Пуси Райът“ успя да избяга от Русия

Мария Альохина е убедена, че ако бе останала в Русия, изпращането ѝ в наказателна колония би било неизбежно. Снимка: Artists at Risk/Фейсбук

Мария Альохина от пънк-рок групата „Пуси Райът“ е успяла да избяга от Русия, преоблечена като шофьор на хранителни стоки, съобщава „Ню Йорк Таймс“. Альохина е била подпомогната от исландския пърформанс артист Рагнар Кяртансон, който ѝ помогнал за издаването на европейски документ за пътуване.

Маршрутът през Беларус до Литва е бил внимателно избран, за да не предизвика подозрения.

Маша Альохина е добре позната – през 2012 г. тя и Надя Толоконникова прекарват близо две години в затвора за „пънк молитвата“ против Путин и руския патриарх Кирил в московска църква.

От лятото на 2021 г. насам Альохина е била арестувана шест пъти, излежавала е няколко 15-дневни присъди и изпращането ѝ в наказателна колония бе почти подсигурено със следващото ѝ залавяне от полицията, отбелязва „Арт Нюзпейпър“. Въпреки пречките от властите, тя бе твърдо решена да остане в родината си, за да продължи с предизвикателните акции срещу режима на Путин, но руската инвазия в Украйна я е накарала да вземе крайното решение да напусне страната.

„Не мисля, че Русия има правото да съществува вече – казва тя пред „Ню Йорк Таймс“. – Дори преди инвазията беше под въпрос от какво е обединена тази нация и накъде отива. Но сега вече не мисля, че някой се пита.“

След излизането си от затвора през 2013 г. Альохина и Толоконникова основават новинарския сайт „Медиазона“, който бе дефиниран като „чуждестранен агент“ от руското правосъдно министерство през 2021 г. и в момента не е достъпен в страната. На 11 май Пьотр Верзилов, издателят на „Медиазона“, присъства на среща с папа Франциск, на която придружи две съпруги на бойци, блокирани в завода „Азовстал“ в Мариупол, Украйна.

Вижте още: ПАПАТА СЕ СРЕЩНА СЪС СЪПРУГИ НА БОЙЦИТЕ ОТ „АЗОВ“

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах