СЕРГЕЙ БАБАЯН за първи път в България

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Альоша в Бургас затрупан виртуално от хляб и сол

Преобразен от Мич Брезунек по подобие на Альоша в Пловдив и на паметника на съветската армия в София

„Хляб и сол“, символът на гостоприемството, използван като политически и исторически сарказъм в поредната изява на „Призрака“. Снимка: Стопкадър  - Альоша в Бургас затрупан виртуално от хляб и сол

„Хляб и сол“, символът на гостоприемството, използван като политически и исторически сарказъм в поредната изява на „Призрака“. Снимка: Стопкадър

Паметникът на съветската армия в Бургас бе затрупан сред дигитална буря от хляб и сол от съзнанието на французина Мич Брезунек. Краткото видео „Хляб и сол“, в което паметникът в центъра на града е покрит със символа на гостоприемството във виртуалната реалност, е поредното НФТ на артиста, който преобразява съветски паметници в големи градове в страната като част от проекта си „Призрак“.

Альошата на площад „Тройката“ в Бургас е 18 метра и по-възрастен от по-популярния си брат в Пловдив, дава Брезунек историческа справка в сайта на проекта си. Граден е в периода 1952-1953 г., негови строители са скулпторът Васил Радославов и Анета Атанасова в партньорство с архитекта Минко Минков. Паметникът представлява фигура на войник с високо вдигната лява ръка и оръжие в дясната.

НФТ-то вече се продава в сайта на „Призрак“, а средствата от продажбата на токена ще отидат в подкрепа на българската арт сцена и на украински творци в нужда. Като част от същия проект вече бяха преобразени няколко съветски паметника – Альоша в Пловдив бе опакован със златна тъкан по подобие на Кристо, а паметникът на съветската армия в София бе разтопен като след ядрен взрив. Целта на Брезунек е да възстанови историческата справедливост и да провокира размисъл доколко повтарящите се благодарствени надписи за „армията освободителка“ са истина.

Френският артист работи в партньорство с проф. Евелина Келбечева, която придава историческия бекграунд на произведението. Подобно на паметника на съветската армия в центъра на София, и този е отдушник на обществените настроения на съвремието – на 25 февруари тази година, дни след като Русия нахлу в Украйна, ръцете на монумента бяха покрити с червена боя, а отдолу се появи надписът: „Путин – убиец“.

Пред Альоша се проведоха и протестите против войната от първите дни на инвазията.

В текста си под краткото видео Келбечева припомня и многократно споделяната градска легенда за 42-мата съветски войници, загинали при необичайни обстоятелства в Бургас. В случая е разказана версията, така както я разпространява и руският историк А. Тимофеев:

„Бургас е окупиран на 9 септември 1944 г. На 14 септември войници откриват склад с алкохол и началникът на полка нарежда инспекция. Медицинските офицери обаче отказват да вземат проба от алкохола и напускат района. Стотици войници решават да го опитат и складът е оставен без надзор до 17 септември. Военният разследващ майор Шуклер пише, че между 16 и 19 септември в бургаския гаризон 190 души са натровени с метилов алкохол. 154 от тях търсят медицинска помощ, 120 влизат в болница, 6 ослепяват и 41 умират. Няма информация за българския охранител, застрелян на място, вероятно за да се прикрие един неудобен факт.“

И до днес в бургаския парк „Изгрев“ стои монумент в тяхна памет. През 2019 г. руското консулство в Бургас започва процес по реновация на паметника, прибавя нови мраморни плакети и добавя 2 имена към списъка. Идеята получава финансиране от нефтения гигант „Лукойл“, отбелязва се на сайта на „Призрак“.

Общо 12 паметника в страната ще бъдат трансформирани по подобие на „Альоша“ в Бургас и Пловдив и на Паметника на съветската армия в София. Числото носи символика – 12 са звездите на флага на Европейския съюз.

ГРЕДИ АССА. ПЪТУВАНИЯ 27 февруари – 5 май 2024 г.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg