СЕРГЕЙ БАБАЯН за първи път в България

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Альоша в Пловдив преобразен като призрак в името на историческата истина

Френски артист променя дигитално съветските паметници в България, вдъхновен от Кристо

„Призракът“ Альоша в Пловдив - Альоша в Пловдив преобразен като призрак в името на историческата истина

„Призракът“ Альоша в Пловдив

Призрак замени паметника на Альоша в Пловдив – но само в дигитален формат. Съветската скулптура, извисяваща се над града, е била покрита със златен плат с две дупки за очи. Подобен облик ще добият още 11 паметника от социалистическия период в България през идните дни, става ясно от сайта, посветен на проекта „Ghost“ (Призрак). Идеята на автора е да коригира поне виртуално историческата истина.

Създателят на проекта „Призрак“ е французинът Мич Брезунек, който живее в Пловдив от 2016 г. Творчеството му се характеризира с естетически безпорядък и абсурдност, оскверняваща изкуството във всичките му видове. Авторът споделя кредото си в сайта:

„Живеейки и работейки в Пловдив, винаги съм бил омагьосван от хълмовете, доминиращи градския пейзаж. Един от тези хълмове, намиращ се близо до градския център, е дом на гигантски съветски монумент на войник от Червената армия. Всеки ден хората от града се чувстват наблюдавани от тази статуя, наричана Альоша от местните, която се издига над града като негов пазител и им напомня за миналото. Заради размерите и разположението си, гигантската статуя на съветския войник непрекъснато присъства в съзнанието на хората. Проблемът с всички тези съветски паметници из България е, че Червената армия, представена като освободителка от комунистическата пропаганда, всъщност окупира и опустошава страната между 1944-а и 1947 година. Вярвам, че Альоша – символ на съветската окупация, която продължава и се пази, трябва да бъде преобразен така, че да отразява истината.“

За целта авторът избира 12 емблематични скулптури за страната, които ще бъдат трансформирани след „заигравка с пространството, архитектурата и самите скулптури“. Проектът има за цел да въведе публиката в „измислен свят, съчетаващ виртуалното изкуство с историческите факти“.

Всички те са част от изложбата на Брезунек „Призракът е тук“ (The Ghost Is Here), която се откри на 9 септември в Художествената градска галерия в Пловдив и приключи на 12 септември. В нея авторът променя дигитално 12 съветски паметника в различни български градове като ги превръща в творби, които показват по нещо от съвременна България като част от Европейския съюз. Централният елемент на изложбата е екран с височина 7,5 м, на който в почти реален размер се вижда призрачно предрешеният Альоша.

Изображението с Альоша се продава и като триизмерна НФТ анимация – първата от общо 12, останалите ще бъдат качвани поетапно в сайта. 70% от приходите ще отидат в подкрепа на украински творци, арт каузи и в помощ на българската независима арт сцена.

Бройката на паметниците не е случайно избрана – 12 са звездите на европейското знаме. Следващите дигитални трансформации ще бъдат показвани по една всяка седмица, което ще продължи до 9 ноември.

Основен източник за вдъхновение на „Призрак“ е творчеството на Кристо и Жан-Клод.

„Проектите на Кристо вече са част от световното културно наследство. Визията му за света се превръща в израз на свободата и тъкмо идеята за свободата искам и аз да подчертая с този проект – пише Брезунек в сайта. – Най-вече – свободата на изразяване в публичното пространство. Работата ми е израз на уважение към неповторимата му креативност, призната по цял свят.“

А символиката зад избора на заглавие на проекта е простичка – призраците, независимо дали добри или лоши, оформят погледа ни към света, смята авторът:

„Завръщат се в света на живите, за да ни предупредят за повтарящата се история“.

Намерението на Брезунек е някой ден Альоша наистина да бъде опакован със златен плащ, споделя той в сайта, като надеждите му са, че това ще се случи през пролетта на 2023 г. Изложбата „Призракът е тук“ ще пътува и в други държави от Европа и света.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

ДС