Софийска филхармония МЕГАБОРД

Алтернативна история за ацтеките стана Роман на годината в България

„Хагабула” на Тодор П. Тодоров бе награден от Фонд „13 века България”

Изпълнителният директор на НДФ „13 века България“ Бисера Йосифова връчи грамота и 11 хил. лв. на Тодор П. Тодоров, автор на новия „Роман на годината“. Снимка: НДФ „13 века България“ - Алтернативна история за ацтеките стана Роман на годината в България

Изпълнителният директор на НДФ „13 века България“ Бисера Йосифова връчи грамота и 11 хил. лв. на Тодор П. Тодоров, автор на новия „Роман на годината“. Снимка: НДФ „13 века България“

Роман за ацтеките и конкистадорите спечели наградата за български Роман на годината на Фонд „13 века България“ за 2023 г. Героят на „Хагабула“ е Ернан Кортес, но много различен от това, което разказва официалната историография за него.

„Хагабула“ на Тодор П. Тодоров е необичаен роман, в който магическият реализъм се съчетава с алтернативен подход към историята и изследване на вътрешния свят на човека извън времето и контекста на епохата. Това е роман на новото време, в който регионално-националните проблеми отстъпват на общочовешките, разгледани в широките рамки на света и историята.

 

Журито в състав проф. Миглена Николчина (председател) и членове проф. Милена Кирова, проф. Людмил Димитров, доц. д-р Бойко Пенчев и доц. Младен Влашки избра „Хагабула“ („Жанет 45“) сред общо шест номинирани романа от 2022 г. Останалите претенденти за титлата „Роман на годината“ бяха „Ловецът на пеперуди“ от Костадин Костадинов, изд. „Хермес“; „Звезди под клепачите“ от Николай Терзийски, изд. „Жанет – 45“; „Късна смърт“ от Иван Станков, изд. „Хермес“; „Плът и Крафт“ от Васил Панайотов, изд. „Фама+“ и „Химия на шегата“ от Михаил Вешим, изд. „Сиела“.

Наградата има и материално измерение – авторът на „Хагабула“ Тодор П. Тодоров получи от изпълнителния директор на НДФ „13 века България“ Бисера Йосифова грамота и премия от 11 хил. лв.

Документи Живопис след фотографията в България през 70-те и 80-те години на 20-ти век 2 март – 4 юни 2023

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Bookshop 728×90

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах