VAKLUSH_BANNER 3A

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Алтернативните Нобели за литература: без българи

47 кандидати, сред които Нийл Геймън, Маргарет Атууд, Амос Оз, Иън Макюън, Джоан Роулинг и... Пати Смит

Сред номинираните за алтернативния Нобел е британският фентъзи писател Нийл Геймън. Снимка: ЕПА/БГНЕС - Алтернативните Нобели за литература: без българи

Сред номинираните за алтернативния Нобел е британският фентъзи писател Нийл Геймън. Снимка: ЕПА/БГНЕС

Шведските литератори дадоха своя глас и обявиха дълъг и разнообразен списък с кандидати кой да грабне алтернативната на Нобела награда, която ще се присъди есента от Нова академия, съобщава „Гардиън“. Българи сред предложените няма.

За 2018-а Нобеловата награда за литература бе отменена заради сексскандал, но „най-голямата литературна награда“ бързо беше заменена от друга. Зад Новата академия се обединиха шведски интелектуалци.

„Във време, когато човешките ценности са поставени под въпрос, литературата става все по-важна противодействаща сила, за да спре мълчанието и потисничеството над културата“, гласи текстът, с който бе обявено създаването на Новата академия и литературната ѝ награда.

Вижте още: БЕЗ НОБЕЛОВАТА НАГРАДА ЗА ЛИТЕРАТУРА ПРЕЗ 2018 Г.

Призът ще следва традицията на Нобеловата награда и ще бъде присъден през есента. Номинирани са автори, които разказват историята на „хората по света“, вследствие на което се появи „изненадващо изненадващ списък“, както посочва „Гардиън“. Разбира се, някои от обявените автори заслужено са сред кандидатите: Кормак Маккарти, Маргарет Атууд, Нгуги Уа Тионго, Амос Оз и Харуки Мураками.

Но в списъка присъстват и някои неочаквани имена: изгряващата финландска писателка Софи Оксанен, полякинята Олга Токарчук (носителка на „Ман Букър“) и фентъзи авторката Неди Окорафор. А и все пак в колко от литературните награди може да видим в списъка с номинации Нийл Геймън, Джоан Роулинг, Томас Пинчън и Дон Делило един до друг?

Номинирана е и Пати Смит, позната по-скоро с музиката си, а не с книгите си. Но най-странният детайл от всички не е в предложените за гласуване автори, а в изискванията. Новата академия налага полова квота за финалната права – в шортлистата трябва да попаднат двама мъже и две жени. И каква разлика с „Нобел“-а само, който сред 114 номинирани предлага само 14 жени!

Сега предстои публично гласуване, което ще продължи до 14 август. След това авторите, събрали най-много гласове от читателите ще бъдат разгледани от жури и те ще преценят кого да придвижат напред.

Тук може да гласуваме. Необходимо е единствено да посочим мейл, на който ще получим линк за потвърждение на вота ни. Може да се гласува само веднъж. „Площад Славейков“ вече даде своя глас.

На 14 октомври ще бъдат обявени тримата победители от публичния вот. Четвъртият лауреат ще бъде определен от учредителите на Новата академия. От четиримата жури ще сведе избора до едно-единствено име.

ГРЕДИ АССА. ПЪТУВАНИЯ 27 февруари – 5 май 2024 г.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

kapatovo.bg