VAKLUSH_BANNER 3A

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

„Амадеус“ и още петзвездни британски спектакли в София (видео)

Програмата на NT Live в „Синема Сити“ със знаменити актьори като Иън Маккелън и Патрик Стюарт

Иън Маккелън и Патрик Стюрт в спектакъла на Националния британски театър „Ничия земя“, по пиесата на Харолд Пинтър. - „Амадеус“ и още петзвездни британски спектакли в София (видео)

Иън Маккелън и Патрик Стюрт в спектакъла на Националния британски театър „Ничия земя“, по пиесата на Харолд Пинтър.

Киносалоните от цял свят са сцена за британския театър – и за радост и в България. Новият сезон на NT Live започва през септември и вече са известни първите четири заглавия от програмата на Британския национален театър с прожекции в столичното кино „Синема Сити“.

За седма година ценителите на театъра у нас ще имат шанса да гледат най-доброто от лондонския Уест Енд. Ще бъдат показани петзвездните спектакли „Амадеус“ по знаменитата пиеса на Питър Шафър, комедийната класика „Ничия земя“ с двама от най-големите британски актьори – Иън Маккелън и Патрик Стюарт, „Хеда Габлер“ по шедьовъра на Хенрик Ибсен и „Кой се страхува от Вирджиния Улф?“ по знаковата пиеса на Едуард Олби.

NT Live е проект на Британския национален театър за сателитни излъчвания на най-добрите постановки от репертоара им в киносалони по света. Всяко от представленията се снима на живо пред публиката в театралната зала, а камерите са разположени така, че да осигурят на зрителите място с най-добра видимост.

Представленията са на английски език, със субтитри на български.

Програма на NT Live в „Синема Сити“

„Амадеус“ – 27 септември, 4 октомври, 19 ч.

Спектакъл по пиесата на Питър Шафър, по която Милош Форман снима филма „Амадеус“ (1984). Премиерата на пиесата в Британския национален театър през 1979 г. й носи множество награди „Оливие“ и „Тони“. Сега ще видим постановката на режисьора Майкъл Лонгхърст от 2016-а. В образите на Салиери и Моцарт влизат актьорите Лучиан Мсамати и Адам Гилън.

„Амадеус“ е зашеметяваща театрална творба с две богати централни роли – пише театралният критик на „Гардиън“ Майкъл Билигтън. – Мсамати, в чиято роля са били Пол Скофийлд, Иън Маккелън, Дейвид Съкет и Рупърт Еверет, е отличен Салиери. Той дава ясно да се разбере, че атаките му срещу Моцарт са война със самия Бог, от когото Салиери се чувства лично предаден. Отвъд това, Мсамати улавя контраста между публичния и частния образ на Салиери. Външно той е най-сдържаният от всички композитори. Но оставен насаме, той страда от болка, не на последно място, защото е единственият човек във Виена, способен да оцени гениалността на Моцарт.“

Живият оркестров акомпанимент е на Southbank Sinfonia.

„Ничия земя“ – 25 октомври, 19 ноември, 19 ч.

Двама от най-забележителните британски актьори – Иън Маккелън и Патрик Стюарт – са отново на една сцена, в представлението „Ничия земя“ по пиесата на Харолд Пинтър, и отново под режисурата на Шон Матиас. Това е не само една от най-поетичните пиеси на Пинтър, но и такава, която предлага страхотни възможности за актьорите, от които Маккелън и Стюарт щедро се възползват.

В една лятна нощ двама застаряващи писатели – Хърст и Спунър – се срещат в кръчма в Хампстед, а после си допиват в лъскавия дом на Хърст. Количеството алкохол нараства, историите им стават все по-невероятни и оживеният разговор се превръща в изобличаваща игра на надмощие, допълнително усложнена от прибирането у дома на двама лукави млади мъже…

След изключително успешен гастрол на Бродуей, сър Иън Маккелън и Патрик Стюарт се завръщат на лондонския Уест Енд. Участват също Оуен Тийл и Деймиън Молони. След края на представлението можете да гледате ексклузивно интервю с актьорите и режисьора.

„Хеда Габлер“ – 17 януари, 24 януари, 19 ч.

Изключителната актриса Рут Уилсън е звездата в осъвременената класика на Хенрик Ибсен в постановка на провокативния режисьор Иво ван Хове.

Хеда и Тесман току-що са се завърнали от медения си месец, но младата жена вече осъзнава колко безсмислен е бракът им. Хваната в капан, но непримирима, Хеда се опитва да контролира хората около себе си, но в крайна сметка вижда как собственият й свят се разпада.

„Кой се страхува от Вирджиния Улф?“ – 14 март, 21 март, 19 ч.

Рядък случай, в който пиеса, изпълнение и продукция са в съвършено съжителство, пише „Гардиън“ за постановката. Имелда Стонтън се превъплъщава брилянтно в образа на Марта в пиесата на Едуард Олби. Конлет Хил й съперничи успешно във всеки миг от представлението като нейния привидно незабележителен съпруг Джордж, отбелязва Майкъл Билингтън. Да наблюдаваш в продължение на 3 часа вербалната схватка между двамата вероятно е изтощително, но в крайна сметка въодушевяващо, казва критикът.

Постановката на Джеймс Макдоналд е определяна от британската критика като голямо събитие.

Прожекциите на NT Live в България се организират от „Синема Сити“ в партньорство с Британски съвет и фондация Homo Ludens, събитието е финансирано от Програма „Култура“ на Столична община.

ГРЕДИ АССА. ПЪТУВАНИЯ 27 февруари – 5 май 2024 г.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

kapatovo.bg