Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Аманда Лиър, сюрреалистичен живот в триъгълник с Дали и Гала

Представи ме на жена си и ме хвалеше, сякаш продаваше прахосмукачка, разказва актрисата пред „Венити Феър“

Маестрото и неговата муза - Аманда Лиър, сюрреалистичен живот в триъгълник с Дали и Гала

Маестрото и неговата муза

Срещата им е необичайна, историята им – още повече. Това не пречи да се породи истинско приятелство между студентката по изящни изкуства, манекенка и известна купонджийка от лондонския ъндърграунд и каталунския художник – ексцентричен, неспокоен и гениален! Срещат се в средата на 60-те години на миналия век – той надхвърлил 60 години, тя едва на 18.

„Вие имате най-хубавия череп, който съм виждал някога!”, заявява маестрото, силно заинтригуван от високата блондинката с толкова дълги крака, сякаш се е качила на кокили.

„Какъв образ!”, си казала тя – споделя сега Аманда с обичайната си непосредственост в новия брой на „Венити Феър“. – Бях запленена от чара на този мъж, който ми рецитираше стихове на Гарсия Лорка и ме сравняваше с „Меланхолия” на Дюрер. Възхитителен мъж, който може да си позволи да съобщи, че е импотентен в студиото си в хотел Мьорис в Париж, пред чаша чай, заобиколен от дългокосите изпълнители от филма  „Коса”, които наричал „ангели на Ренесанса”.

Дали и Аманда през 1963-а

Оставало само да съобщят за пристигането на новата натрапница на Мадам – съпругата на Дали – Гала, бившата жена на поета Пол Елюар и бивша любовница на художника Макс Ернст. „Триъгълник”, който не я притеснява, отношения, каквито самата тя е наложила на Елюар с Ернст, преди да попадне под чара на Салвадор Дали.

Салвадор Дали и Гала

Салвадор Дали и Гала

Гала обаче е взискателна: за художника, когото тя обгрижва като майка, за когото е и муза, и импресарио, само най-хубавото! Художникът дава указания на Аманда – тя трябва да се появи в най-блестящата си форма пред съпругата му, с минижуп, косата в модерен кок, с виолетови сенки на очите!

„И, ето, пристига дама на неопределена възраст, елегантна и изпита – спомня си Аманда пред Венити Феър. – Кашляше много, не понасяше цигарения дим, отваряше широко прозорците и все крещеше, че всички миришат лошо. Колкото до Дали, той ме хвалеше, сякаш продаваше прахосмукачка: „Виж колко е хубава, завърти се, завърти се и върви!” „Трябва да я видим на слънце”, пък казваше Гала.“

Юпииии, тя си замина!

Аманда, поканена в светая светих – къщата в Порт Лигат, в Каталуня, пристига по еспадрили и се настанява дискретно, когато изведнъж Гала стяга куфарите си и заминава с един жиголо, като поверява Дали на грижите й. „Ако му се случи нещо, ти ще си виновна!”, подвиква тя на младата манекенка.

„Едва бе прекрачила прага и Дали възкликна: „Юпии, замина си, хайде на купон в Барселона!” – продължава Аманда. – Той обожаваше бурлеската, коридата и едно мрачно кабаре, което се наричаше „Мелницата”.“

Дали обаче има нужда от нови обувки, Аманда му купува, но те много се хлъзгат и на нея й хрумва да залепи на подметките преплетени върви пред изумения поглед на Дали. Той се обажда на Гала и й разказва за нововъведението и Аманда е окончателно приета в семейството.

„Така Гала стана за мен нещо като баба – обяснява днес актрисата, – тя споделяше любовните ми мъки, плащаше ми при нужда самолетния билет, хвърляше ми карти – обожаваше картите Таро”.

Лангусти с шоколад

В Порт Лигат странно семейство от трима започва да изгражда навици. В добре обигран танц, всяка от жените умее да отстъпва място на другата без ревност, тъй като липсва каквото и да сексуално съперничество между тях. Аманда си има стая, тя е напълно подвластна на чара на маестрото, който всеки ден й поднася изненада: къпане при скалите, риболов на морски таралежи, идилични сбирки на малкото си обкръжение, гощавано с прословутата лангуста с шоколад…

Dali_amanda_lear

Гала планира Аманда да поеме щафетата, когато тя изчезне. Настоява да я накара да се закълне пред иконата на „черната дева от Казан” да се омъжи за Дали, когато той овдовее.

Той рисува в определени часове – сутрин и после от 16 до 20 часа, докато любимката му през това време чете книги. Често получават покани от Гала да я посетят в жилището й в малкия град Пубол, само на няколко километра от тях, където Гала сама си е господарка.

„Един ден Гала ми довери, че й е омръзнало след петдесет години брачен живот да се грижи за този старичък мъж, който нищо не умее да върши сам – разказва Аманда Лиър. – Бедничката, понякога хич не й беше лесно. В Холивуд я слагаха на края на масата, докато Дали се кипреше между Мерлин Монро и Франк Синатра. Тя не издържаше вече на ролята си на пазител-мениджър-медицинска сестра”.

Гала планира Аманда да поеме щафетата, когато тя изчезне. Настоява да я накара да се закълне пред иконата на „черната дева от Казан” да се омъжи за Дали, когато той овдовее. Аманда обаче се дърпа, тя е млада, животът е пред нея и иска да полети. Започва да пее, да жъне успехи, двойката гледа на нея странно, сякаш младото същество иска да ги напусне.

Аманда Лиър на обложката на своя албум

Аманда Лиър на обложката на своя албум

„Знаеш ли – й казва един ден Гала, – слушах плочата ти, пееш като шофьор, който си е пийнал повечко, нищо не ти се разбира…”

Гала умира през 1982 г., когато Аманда окончателно е напуснала тяхната вселена. Ще срещне само още веднъж Дали, но на тъмно. Той не иска тя да го види остарял.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Bookshop 728×90