Зала България / 17 септември – 6 октомври 2

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Амазонките са съществували, твърдят археолози

Откритията им променят представата за античния свят и превръщат митовете в истина

Гал Гадот като амазонката Диана в „Жената чудо“ (2017) - Амазонките са съществували, твърдят археолози

Гал Гадот като амазонката Диана в „Жената чудо“ (2017)

Амазонките не са митически същества, а реално са съществували поне до IV век преди новата ера, твърдят руски и английски учени. Тази историческа сензация е потвърдена от проф. Ейдриен Мейър от Университета в Станфорд, след като руски археолози са изследвали останки на 4 жени-воини от древна Скития, намерени преди месец по поречието на р. Дон.

Откритието е изумително само по себе си, защото това са първите открити запазени гробници на военизирани богати жени от тази епоха във възраст от 12 до 50 години. Два от гробовете са на млади жени между 20 и 30-годишна възраст, единият скелет е на подрастваща девойка на 12-13 години, а най-старият е на богата жена от Скития в преклонните за онова време 45-50 години.

В гробовете на жените са намерени запазени оръжия – железен нож, специфичен двуостър връх на стрела, конски сбруи и други артефакти, които явно са принадлежали на погребаните. Една от младите жени е погребана в поза на ездач. Това позволява на археолозите да предполагат с голяма степен на убеденост, че става дума именно за „амазонки“ – митичните жени воини, населявали според Омир и древногръцките историци границите на познатия свят Ойкумене.

Досега историците не можеха да определят откъде е произлязла смятаната за мит история на амазонките. Правени са предположения, че става дума за пропагандни разкази, които да улесняват гръцките воини в битките с Персия.

Новото откритие обаче доказва, че амазонките са били реалност. Скитите са номадски племена, чиито жени не са били държани в строга изолация като гръцките. Те явно са участвали активно във военния живот на племето, охранявали са селищата и са влизали в битки. Мит остава само легендарната отрязана гърда на жените воини, която уж ги улеснявала в стрелбата с лък.

За амазонките споменава и Омир в своята „Илиада“. Напълно възможно е на базата на новите археологически разкрития да се погледне под нов ъгъл и на историята за падането на Троя.

Документи Живопис след фотографията в България през 70-те и 80-те години на 20-ти век 2 март – 4 юни 2023

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

kapatovo.bg