Този текст е публикуван преди повече от 6 месеца

Амазонките са съществували, твърдят археолози

Откритията им променят представата за античния свят и превръщат митовете в истина

Гал Гадот като амазонката Диана в „Жената чудо“ (2017) - Амазонките са съществували, твърдят археолози

Гал Гадот като амазонката Диана в „Жената чудо“ (2017)

Амазонките не са митически същества, а реално са съществували поне до IV век преди новата ера, твърдят руски и английски учени. Тази историческа сензация е потвърдена от проф. Ейдриен Мейър от Университета в Станфорд, след като руски археолози са изследвали останки на 4 жени-воини от древна Скития, намерени преди месец по поречието на р. Дон.

Откритието е изумително само по себе си, защото това са първите открити запазени гробници на военизирани богати жени от тази епоха във възраст от 12 до 50 години. Два от гробовете са на млади жени между 20 и 30-годишна възраст, единият скелет е на подрастваща девойка на 12-13 години, а най-старият е на богата жена от Скития в преклонните за онова време 45-50 години.

В гробовете на жените са намерени запазени оръжия – железен нож, специфичен двуостър връх на стрела, конски сбруи и други артефакти, които явно са принадлежали на погребаните. Една от младите жени е погребана в поза на ездач. Това позволява на археолозите да предполагат с голяма степен на убеденост, че става дума именно за „амазонки“ – митичните жени воини, населявали според Омир и древногръцките историци границите на познатия свят Ойкумене.

Досега историците не можеха да определят откъде е произлязла смятаната за мит история на амазонките. Правени са предположения, че става дума за пропагандни разкази, които да улесняват гръцките воини в битките с Персия.

ФАНТАСТИКО И УНИЦЕФ

Новото откритие обаче доказва, че амазонките са били реалност. Скитите са номадски племена, чиито жени не са били държани в строга изолация като гръцките. Те явно са участвали активно във военния живот на племето, охранявали са селищата и са влизали в битки. Мит остава само легендарната отрязана гърда на жените воини, която уж ги улеснявала в стрелбата с лък.

За амазонките споменава и Омир в своята „Илиада“. Напълно възможно е на базата на новите археологически разкрития да се погледне под нов ъгъл и на историята за падането на Троя.

Има ни заради вас

Скъпи приятели, читатели на „Площад Славейков”,

През трудните месеци на карантината, когато културата беше поставена на пауза, ние преминахме заедно с вас и благодарение на вас, без да спрем и за миг. Успяхме да ви заведем там, където изкуството е живо. Бяхме вашият пътеводител за безплатните изложби, концерти, опера, кино... Разказвахме ви за новото и за древното в света на изкуството, за усилията на творците да оцелеят в кризата. Внимавахме да не допускаме фалшиви новини – родни или чужди.

Благодарение на вашата подкрепа и дарения успяхме да преминем през първите трудни месеци. Помощта ви доказа, че сме ви необходими.

За съжаление, вирусът все още не си е отишъл, културата ще мине през дълъг период на възстановяване. Нашата мисия е да бъдем до нея, да ѝ помагаме, за да се завърне в пълния си блясък пред своята публика. Затова отново се обръщаме към вас, нашите читатели: не спирайте да ни поддържате. Без вас ще оцелеем трудно, културата има нужда от професионални медии, които да я подкрепят и да я свързват с вас, публиката.

Все още се нуждаем от вашата финансова подкрепа. Благодарим ви от сърце за всичко направено досега и за всичко, което ще направите в бъдеще.

Има ни за вас и заради вас.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Платформа A6 3

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах