Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Амбър Хърд: Победата на Деп ни връща назад във времето

Разочарована съм от посланието, което съдът изпраща на жертвите на насилие, казва актрисата, осъдена да плати 10 млн. долара за клевета

„Загубих право, което мислех, че имам като американка – да говоря открито и свободно“, заяви Амбър Хърд минути след като загуби делото срещу Джони Деп. Снимка: ЕПА/БГНЕС - Амбър Хърд: Победата на Деп ни връща назад във времето

„Загубих право, което мислех, че имам като американка – да говоря открито и свободно“, заяви Амбър Хърд минути след като загуби делото срещу Джони Деп. Снимка: ЕПА/БГНЕС

Разочарована съм от посланието, което присъдата ще отправи към другите жени в моята ситуация, написа в Инстаграм Амбър Хърд минути след като съдът в щата Вирджиния отсъди в полза на бившия ѝ съпруг Джони Деп. Актьорът спечели делото за клевета, заведено заради статия на Хърд за домашния тормоз, и ще получи малко над 10 млн. долара обезщетение. Самият той обаче също бе намерен за виновен по нейните контраобвинения за клевета и бе осъден да ѝ плати 2 млн. долара обезщетение.

Минути след като съдебните заседатели представиха присъдата си, актрисата не даде изявление пред съдебната зала, където имаше повече почитатели на Деп, и избра да коментира в Инстаграм:

„Разочарованието, което изпитвам днес, не може да се опише с думи. Сърцето ми се къса, че планината от доказателства не бе достатъчна срещу непропорционалната власт и влияние на бившия ми съпруг.

Още по-разочарована съм какво означава тази присъда за други жени. Тя е спънка, връща часовника назад до времената, в които жената, която заговори публично, може да бъде посрамена и унизена. Връща назад самата идея, че насилието срещу жени трябва да се разглежда сериозно.

Вярвам, че адвокатите на Джони успяха да убедят журито да пренебрегне основно право от свободата на словото и да отхвърли доказателства, които бяха толкова изчерпателни, че ни донесоха победа във Великобритания.

Съжалявам, че загубих това дело. Но повече съжалявам, че, изглежда, загубих право, което мислех, че имам като американка – да говоря открито и свободно.“

Съдебната драма, в която двамата бивши съпрузи си размениха грозни обвинения във физически тормоз, мания за контрол и токсична ревност, бе проследена от хората по целия свят заради популярността на подсъдимите, но бе наблюдавана внимателно и от правните експерти, занимаващи се с #MeToo случаи. От тази гледна точка, смятат някои, изходът от това дело е „лош и опасен“, коментира пред „Лос Анджелис Таймс“ Сюзън Сийгър, която от години представлява различни медийни организации в съда. Причината е, че дава ясен сигнал на всички влиятелни мъже с обвинения в сексуален тормоз или злоупотреба с власт, че ако имат достатъчно пари да наемат добър адвокат, може да предприемат първата стъпка в съда и да съдят обвинителите си за клевета.

Вижте още: ДЖОНИ ДЕП СПЕЧЕЛИ ДЕЛОТО СРЕЩУ АМБЪР ХЪРД

Много непредвидими фактори играят роля в дело между знаменитости – на първо място личността на участниците и на адвокатските екипи. Хърд бе „ужасен свидетел“, твърди Лара Йерецян, дългогодишен адвокат, и пояснява:

„Когато един свидетел започне да доукрасява историята, изопачава я или я преувеличава, думите на този свидетел веднага започват да се считат за недостоверни. Съдебните заседатели отправиха много ясно послание: не отправяйте фалшиви обвинения в домашен тормоз. Ако пренебрегнете този съвет, ще платите висока цена“.

Дейвид Ринг, адвокат от Южна Калифорния, представлявал десетки обвинители в сексуален тормоз, включително и жени, обвинили Харви Уайнстийн, твърди, че поддръжниците на #MeToo по-скоро не се разпознават в делото Деп/Хърд.

„Ясно е, че Джони Деп има голямо влияние и притегателна сила, но това бяха две знаменитости, взаимно показващи мръсните си ризи пред света“, уточнява той.

Правните експерти очакват, че присъдата на съдебните заседатели от 1 юни няма да е краят на съдебната сага – предполага се, че екипът на Хърд ще обжалва решението в близките дни.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

ДС