Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Амбър Хърд търси изход от делото за $50 млн. срещу нея от Джони Деп

Актрисата настоява, че присъдата по делото за клевета във Великобритания трябва да се вземе под внимание и в САЩ

Джони Деп и Амбър Хърд на филмовия фестивал във Венеция през 2015 г. Снимка: ЕПА/БГНЕС - Амбър Хърд търси изход от делото за $50 млн. срещу нея от Джони Деп

Джони Деп и Амбър Хърд на филмовия фестивал във Венеция през 2015 г. Снимка: ЕПА/БГНЕС

Отказът на британския съд Джони Деп да обжалва изхода от делото за клевета, заведено срещу таблоида „Сън“ и издателската му група, трябва да предизвиква отзвук и в съдебната система на Америка, твърди защитата на Амбър Хърд, бившата съпруга на актьора. Актрисата бе ключов свидетел по делото, заведено след като статия в таблоида определи Деп като „бияч на съпруги“.

Съдебната битка между двамата, този път пряка, продължава и в САЩ, където Деп е завел дело за клевета срещу Хърд заради неин текст, публикуван във „Вашингтон поуст“ през декември 2018 г. В статията актрисата споделя, че е била жертва на домашно насилие. Макар и името на Деп нито веднъж да не се споменава, той твърди пред магистратите, че материалът му е коствал роля в предстоящия филм от поредицата „Карибски пирати“ и търси обезщетение от 50 млн. долара. Случаят непрекъснато влиза и излиза от съда по различни причини през последните години.

Но предвид позицията на британския съд от март, която не позволи на Деп да обжалва решението на Върховния съд по случая „Бияч на съпруги“, делото срещу Хърд в САЩ трябва да бъде прекратено, твърдят адвокатите от екипа на актрисата.

„Изходът от делото във Великобритания изисква констатация, че твърденията в статията, публикувана във „Вашингтон поуст“, са верни – господин Деп е подлагал госпожица Хърд на домашно насилие в много случаи и я е накарал да се страхува за живота си – се казва в документите, подадени в съда във Вирджиния. – Следователно по закон Деп не може да спечели по нито едно от обвиненията си и неговият иск срещу госпожица Хърд трябва да бъде отхвърлен.“

Следващото изслушване по случая е на 28 май.

В първоначалния иск по делото Деп не само отрича някога да е наранявал физически Хърд, но и твърди, че самият той е бил жертвата в краткосрочния им брак, завършил публично през 2016 г. и със 7 млн. долара обезщетение за Хърд. Това не е първият опит на актрисата да прекрати делото, неуспешни бяха и опитите ѝ да прехвърли случая под друга юрисдикция. Междувременно Деп я атакува извънсъдебно с твърденията си, че тя така и не е дарила въпросните 7 млн. долара за благотворителност, каквото е било обещанието ѝ при развода им.

Адвокатите на Хърд потвърдиха, че има истинност в твърденията на Деп, но казаха, че опитите на Хърд да дари парите за благотворителност са били осуетени от самия актьор, който със съдебните си дела я карал да хвърля милиони за защитата си.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg