Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Америка на Тръмп, обяснена в сериал

„Зловеща семейна история: Култ“ е зловеща култова сатира на на съвременното американско общество

Питър Еванс в ролята на Кай, водачът на култа в седмия сезон на „Зловеща семейна история: Култ“.  - Америка на Тръмп, обяснена в сериал

Питър Еванс в ролята на Кай, водачът на култа в седмия сезон на „Зловеща семейна история: Култ“.

Ако светът днес има нужда от един хорър сериал, това трябва да е „Зловеща семейна история: Култ“ (оригиналното заглавие е много по-подходящо –  American Horror Story – защото точно за това става дума). А създателят му Райън Мърфи е геният на телевизионните сериали.  

Да припомним – Мърфи е автор (създател, сценарист и продуцент) на „Клъцни/Срежи“ (драма от света на козметичната хирургия и социална сатира), „Веселие“ (комедия, драма и мюзикъл), а от 2011-а досега, когато тече седмият сезон – и на „Зловеща семейна история“. Сериалът е структуриран като антология – всеки сезон разказва отделна история, с отделни герои и различни теми: „Къща за убийства“, „Лудница“, в която се правят зловещи експерименти с хора, „Свърталище на вещици“, „Фрийк шоу“… Едни и същи остават само актьорите (с малки изключения) и ужасът.

В седмият сезон, който според много зрители и критици е най-добрият, Райън Мърфи излиза от ограничаващите размаха му пространства на лудницата, смъртоносната къща или хотела с призраци, за да нахлуе в политиката, а мястото на действието са целите Съединени американски щати.

Историята започва преди година, в нощта на президентските избори, с обявяването на най-изненадващия резултат в една от най-нереалните и сюрреални избирателни кампании в историята на САЩ. Едни от героите на сериала посрещат обявяването на новия президент с истински ужас, други – с маниакален възторг.

Зрителите приемат новия сезон различно. Едни смятат, че това е лъжлива холивудска анти-консервативна пропаганда от противници на настоящия обитател на Белия дом. Други – че е подигравка с пресилените опасения и страхове на все още неспособните да преглътнат победата на Тръмп политкоректни либерали. А трети – и те изглежда са най-интелигентните – виждат смешна, но по-скоро ужасяваща сатира на цялото американското общество в наши дни, с главните му либерални фобии и консервативни илюзии. Героите дълбаят пропастта на разделението и стигат до крайности с плашеща лекота. Може би от времето на Хитлер и Сталин съчетаването на политическото кино с хорър жанра никога не е изглеждало по-уместно и наелектризиращо.

Създателите на „Зловеща семейна история“ са открили начин да вплетат съвсем убедително в политическия наратив емблематични за жанра типажи като клоуни-убийци (каква прекрасна метафора) и смъртоносен култ. И да съчетаят „фейк нюз“ и реални събития с действителни исторически личности, като например Валери Соланас – жената, ранила тежко Анди Уорхол, и Чарлс Менсън – убиеца на Шарън Тейт и приятелите ѝ).

https://youtu.be/qDNmCOzVZ_U

В първия епизод гласувалите срещу Тръмп са представени от еднополовата  семейна двойка (Сара Полсън и Алисън Пил) с малко дете и техните приятели, а тези за Тръмп – от особняк с боядисана в синьо коса (Питър Еванс). А група клоуни-убийци обикалят нощем града с камион за сладолед и бележат с червена боя къщите, в които предстоят зверски убийства.

В началото на сезона се случват събития, които изглеждат необясними, но по-нататък, чрез поредица от връщания в историята, всичко постепенно си идва на мястото с нови интересни образи и социално-политически откровения от най-близкото и по-далечно минало. Америка трудно може да бъде разбрана, без да се върнем поне до 60-те години на ХХ век, когато са засети семената на много от настоящите проблеми и може би техните решения.

Разбира се, най-интересното е как ще свърши тази история – защото в реалността ужасът може да се точи с десетилетия, но до края на седмия сезон на American Horror Story остават само 3 епизода. От „Фокс Лайф“, телевизията, която излъчи у нас първите пет сезона, засега не планират да закупят „Зловеща семейна история: Култ“. Ако някоя друга телевизия не направи това, по-търпеливите зрители, които не желаят да нарушават законите,  могат да изчакат до февруари 2018-а и срещу малка такса да го гледат в „Нетфликс“.

ГРЕДИ АССА. ПЪТУВАНИЯ 27 февруари – 5 май 2024 г.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Bookshop 728×90