СЕРГЕЙ БАБАЯН за първи път в България

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Америка се готви да прави търговия на Луната

Около 2025 г. започват да градят бази на небесното тяло

Сцена от филма на Стивън Спилбърг "Извънземното", снимана на фона на Луната. - Америка се готви да прави търговия на Луната

Сцена от филма на Стивън Спилбърг "Извънземното", снимана на фона на Луната.

САЩ се подготвят да лицензират компании за търговско развитие на Луната. Скоро фирмите зад океана ще могат да претендират за части от спътника на Земята по същия начин, по който получават разрешение за изстрелване на ракети в космоса, съобщава Ройтерс.

Новината идва от писмо, изпратено от Федералната администрация за авиация до „Бигълоу Аероспейс” – американска космическа стартъп компания, която освен другите си дейности се занимава с направата на надуваеми жилища за употреба в космоса. В писмото личи намек, че ако „Бигълоу” се съгласи да разположи свой клон на Луната, то компанията ще има ексклузивни права за търговия върху територията, на която е космическата къща.

За 2015-а фирмата е планирала да изпрати своите продукти на Международната космическа станция, които да останат в откритото вселенско пространство за евентуално ползване от бъдещи космически туристи. След това ще се фокусира върху изграждане на бази на Луната към 2025 година.

Впрочем, Щатите са подписали договор на ООН, в който се казва, че нито една страна няма право да предявява претенции към територия на Луната или други космически обекти. Документът обаче не забранява частни компании да разполагат обекти на небесното тяло – процес, който контролира от Федералната администрация за авиация на Америка.

Съединените американски щати не са подписали обаче друг ключов документ, иницииран от Обединените нации. Документ, известен като Лунния договор. Той е парафиран само от девет държави и ограничава начините, по които страните и компаниите могат да добиват минерали и други ресурси, които съществуват на Луната.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Bookshop 728×90