Софийска филхармония МЕГАБОРД

„Америка за България“ дари 300 хил. заедно с „Музейко“

Общината планира да отпусне по-висок бюджет от досегашния за детския център

„Музейко“ ще продължи да работи като интерактивен детски научен център целогодишно. Снимка: Владислава Григорова/БГНЕС - „Америка за България“ дари 300 хил. заедно с „Музейко“

„Музейко“ ще продължи да работи като интерактивен детски научен център целогодишно. Снимка: Владислава Григорова/БГНЕС

„Америка за България“ дари на Столична община 300 хил. лв. за поддръжката на „Музейко“, докато градът приеме бюджет за 2023 г., съобщава „Капитал“. През ноември фондацията подари детския научен център на града, издръжката му е около 1,5 млн. долара годишно.

От 1 януари „Музейко“ вече ще работи като специален общински културен институт, но тогава общината все още няма да е гласувала бюджета си за 2023 г. Тъкмо тук ще се впише дарението на „Америка за България“.

Вижте още: „АМЕРИКА ЗА БЪЛГАРИЯ“ ПОДАРЯВА „МУЗЕЙКО“ НА СТОЛИЧНА ОБЩИНА

Издръжката, който Общината се готви да отпусне за новата собственост, е 1,6 млн. лева, повече от финансирането от „Америка за България“ досега. Все още не е ясно обаче дали заложената в бюджета сума ще остане същата и дали дарението на фондацията няма да повлияе крайната сума.

След като смяната на собствеността стане реалност, „Музейко“ ще продължи да работи като интерактивен детски научен център целогодишно. Планира се обаче съседната сграда – досега учебен корпус със зали, лаборатория, кухня и други, да се превърне в общинско училище. Корпусът вече е бил учебна сграда – той е собственост на Химикотехнологичния и металургичен университет  и „Музейко“ я използва под наем. Деканът на ХТМУ и министерството на образованието са предоставили сградата на общината за бъдещото училище, а в замяна ще получат терен за спорт, който да се използва от студентите, уточнява „Капитал“.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах