Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

„Америка за България“ се разграничават от спора във Филхармонията

Фондацията: Билетите за концертите, подкрепени от нас, се продават на пазарни цени. Инвестирали сме $13,5 млн. в БГ културата

 - „Америка за България“ се разграничават от спора във Филхармонията

„Америка за България“ се разграничават от спора между ръководството на Софийска филхармония и отстранения диригент на хоровата капела „Светослав Обретенов“ Илия Михайлов. В изявление, разпространено до медиите, от фондацията заявяват, че билетите за концертите, спонсорирани от тях, се предлагат на пазарни цени, а не на по-ниски, както твърди Михайлов.

В интервю пред сайта „Гласове“ диригентът описа три схеми, по които националният културен институт източва държавни субсидии, намесено е и името на „Америка за България“. Михайлов казва, че мениджърът на Филхармонията Светлина Терзиева е служителка на US-фондацията, а междувременно съпругът й – зам.-градският прокурор Чавдар Ангелов – е гръб за провеждането на машинациите на ръководството на симфониците, в които бил замесен и зам.-министърът на културата Боил Банов. И Банов, и директорът на Филхармонията Виктор Стоянов отговориха, че ще заведат иск в съда срещу Михайлов (Вижте в ОЩЕ ПО ТЕМАТА).

„Уважаваме свободата и правото на всеки да изразява своето мнение, но когато това засяга други организации, тези твърдения трябва да бъдат подкрепени с факти“, се казва в изявлението на „Америка за България“. От фондацията пишат, че подпомагат дейността на Софийска филхармония от 2012 г. и са работили добре с всички ръководства на института. Посочват още, че са подкрепяли и други симфонични оркестри в страната – Пловдив, Варна, Русе, Стара Загора, Плевен и Разград. Отбелязват, че Светлина Терзиева никога не е била техен служител, а програмен директор на една от многобройните организации, финансирани от тях („Фортисимо“).

От „Америка за България“ разкриват, че от 2009 г. до днес са инвестирали в българската култура и изкуство близо $13,4 млн. под формата на безвъзмездна финансова помощ.

„Фондация „Америка за България“ не организира безплатни концерти, с изключение на концертите на открито на „Фортисимо фест“ в София, Пловдив, Варна, Бургас, Велико Търново и Русе в периода 2010-2014 г… Признанието на публиката и на творците ни мотивира да продължаваме да работим за популяризирането на класическото изкуство и да подкрепяме работата на Софийската филхармония и другите културни институции, защото сме убедени, че това от полза за цялото българско общество“, се казва в изявлението.

Опера в Летния Театър

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Bookshop 728×90