Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Американец осъден да плати $4,1 млн. за теория на конспирациите

Алекс Джоунс твърди, че е нарушено правото му на свободно изразяване

Алекс Джоунс бе осъден само по една от жалбите, подадени срещу него от семействата от „Санди Хук“, и се очаква, че ще се върне в съда за останалите искове срещу него. Снимка: ЕПА/БГНЕС - Американец осъден да плати $4,1 млн. за теория на конспирациите

Алекс Джоунс бе осъден само по една от жалбите, подадени срещу него от семействата от „Санди Хук“, и се очаква, че ще се върне в съда за останалите искове срещу него. Снимка: ЕПА/БГНЕС

Теоретикът на конспирациите Алекс Джоунс трябва да плати 4,1 млн. долара за разпространение на неверни твърдения и дезинформация във връзка с масовата стрелба в училище „Санди Хук“. Джоунс, който не крие пристрастията си към крайнодясното, бе осъден от родителите на едно от двайсетте починали деца в трагедията, които първоначално поискаха от съда обезщетение от 150 млн. долара, отбелязва „Холивуд Рипортър“.

Предстои съдебното жури по делото да заседава и днес, 5 август, за да прецени дали Джоунс дължи и наказателна глоба (освен обезщетението за родителите). Това ще сложи край само на една от жалбите, подадена срещу конспиративния теоретик от родители от „Санди Хук“.

Стрелбата в училището „Санди Хук“ в Нютаун, Кънектикът, се случва през 2012 г., когато загиват 20 ученици и 6 души от персонала. В своя сайт „Infowars“ и в онлайн изявите си Джоунс неколкократно казва, че трагедията е измислена, за да създаде фалшив повод на американската власт за затягане на контрола над притежанието и продажбата на оръжие. Родителите, твърди той, всъщност са наети актьори и са замесени в конспирацията, за да симулират тъгата си публично.

Пред магистратите обаче Джоунс призна, че стрелбата наистина се е случила и се разкая, че думите му са подвели десетки хора. Въпреки това оспори жалбата с аргумент, че е атака над правото му на свободно изразяване.

Вижте още: ТЕОРЕТИК НА КОНСПИРАЦИИТЕ В САЩ ПРИЗНА, ЧЕ Е ИЗЛЪГАЛ

Родителите на починалото дете са завели жалба за клевета и умишлено нанасяне на емоционален стрес, а Джоунс загуби делото още когато стана ясно, че няма намерение да представи документация или други доказателства в защита на твърденията си, отбелязва „Гардиън“. Целта на последвалия съдебен процес бе просто да се установи сумата, която Джоунс ще изплати на родителите като обезщетение.

Преди началото на делото Джоунс опита да защити финансово медийната си компания „Free Speech Systems“ и подаде молба за федерална защита от фалит, което накара семействата от „Санди Хук“ да заведат отделно дело с аргумент, че компанията използва десетки кухи фирми, за да защити милионите на Джоунс и семейството му.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

ДС