Този текст е публикуван преди повече от 1 година

Американецът, открил Валя Балканска, с изложба в София

Етнографът Мартин Кейниг записва „Излел е Делю хайдутин“ и изпълнението ѝ попада у Карл Сейгън

Валя Балканска, село Арда, Родопи, България, 1968 г. Снимка: Мартин Кейниг - Американецът, открил Валя Балканска, с изложба в София

Валя Балканска, село Арда, Родопи, България, 1968 г. Снимка: Мартин Кейниг

Един млад американец посещава България преди 52 години и остава пленен от красотата на автентичната ни култура. Това е етнографът Мартин Кейниг, хореограф и инструктор по фолклорни танци от колежа към Колумбийския университет в Ню Йорк. Пътувайки по събори и фестивали из четирите краища на страната ни, в Смолян той открива младата певица Валя Балканска и на 27 юни 1968 г. записва изпълнението ѝ на „Излел е Делю хайдутин”. След като Карл Сейгън чува този запис, българската песен е избрана, за да полети на американския спътник „Вояджър 2”.

Сега Мартин Кейниг ще се завърне отново в България, за да представи в изложба фотографиите от онези свои пътешествия по българските земи. На една от снимките е Валя Балканска, виждаме и десетки други лица на българи от старо време. Документалната експозиция включва 73 кадъра от седем балкански държави (България, Румъния, Гърция и страните от бивша Югославия – Сърбия, Хърватия, Северна Македония и Косово), най-много от нашата страна. Снимките са издадени в албум, който е допълнен от два аудио диска с автентичен фолклор.

Изложбата се нарича „Ехо от Балканите ХХ век: Портрети и звуци от България“ и ще бъде открита на 18 септември в Двореца.

Мартин Кейниг

От 1966-а до 1979 г. Мартин Кейниг посещава шест пъти България, за да записва гласове от онзи прекрасен, чист и идиличен свят, който открива у нас, и да снима невинността на неговите обитатели. Сдобива се с огромна аудио колекция от песни, обичаи, инструментални изпълнения, както и снимки от празници, помени, сватби, пейзажи, портрети, носии. Осъзнава, че пред очите му се открива миг от вечността, една цяла култура и общество с установени ценности и традиции, обречени да бъдат заличени от индустриализацията и урбанизацията.

ФАНТАСТИКО И УНИЦЕФ

Колежката му Етел Райм чува гласа на Валя Балканска на фестивал в Копривщица през 1965 г. Три години по-късно Кейниг прави записа, който днес лети в Космоса. В работната група са били Етел Райм, Мартин Кейниг, Вергилий Атанасов и тон-инженерът Дейвид Джоунс. Записът е направен отведнъж, без репетиция, в една училищна класна стая – гайдарите Стефан Захманов и Лазар Коневски свирят в съседен коридор, за да не доминират над гласа на певицата.

Връщайки се в Ню Йорк, Етел Райм и Мартин Кейниг създават Център за балкански изкуства, по-късно известен като Център за традиционни музика и танци в Ню Йорк. Колекцията на Кейниг от над 4000 фотографии и стотици записи е откупена от института „Смитсониън”.

В изложбата „Ехо от Балканите ХХ век: Портрети и звуци от България“ ще видим десетки от онези образи. На откриването ще присъства и Валя Балканска, за да изпълни „Излел е Делю Хайдутин“ повече от 50 години по-късно. Събитието е под патронажа на вицепрезидента Илияна Йотова.

Съставител на изложбата е Иво Хаджимишев.

„Ехо от Балканите ХХ век: Портрети и звуци от България“ може да бъде разгледана от 18 септември до 17 ноември 2019 г. в Националната галерия, филиал Двореца.

Представяме Ви част от фотографиите на Мартин Кейниг:

Двама мъже от село Йерусалимово, Тракия, България, 1979 г.

Димитър Георгиев Игнатов от село Гарван, Добруджа, България, 1979 г.

Пастир, Шоплук, Западна България, 1966 г.

Крайпътна седянка през лятото, България, 1967 г.

Атанас Коларовски води хоро, сватбено празненство в село Драчево, област Скопие, Северна Македония, 1966 г.

Танцов състав от село Иваново, Банат, Сърбия, 1969 г.

Взимане на булката, село Глобочица, област Гора, Косово, 1970 г.

Млада омъжена жена от Бабина греда, Фестивал на фолклорния преглед, Загреб, Хърватия, 1967 г.

Номадски роми калдараши, Олтения, Южна Румъния, 1967 г.

Танцьори в кафене – Христос Араматанидис и млад приятел, село Комнина, Козани, Гърция, 1974 г.

Четенето е безопасно за вашето здраве

Има ни заради вас

Скъпи приятели, читатели на „Площад Славейков”,

През трудните месеци на карантината, когато културата беше поставена на пауза, ние преминахме заедно с вас и благодарение на вас, без да спрем и за миг. Успяхме да ви заведем там, където изкуството е живо. Бяхме вашият пътеводител за безплатните изложби, концерти, опера, кино... Разказвахме ви за новото и за древното в света на изкуството, за усилията на творците да оцелеят в кризата. Внимавахме да не допускаме фалшиви новини – родни или чужди.

Благодарение на вашата подкрепа и дарения успяхме да преминем през първите трудни месеци. Помощта ви доказа, че сме ви необходими.

За съжаление, вирусът все още не си е отишъл, културата ще мине през дълъг период на възстановяване. Нашата мисия е да бъдем до нея, да ѝ помагаме, за да се завърне в пълния си блясък пред своята публика. Затова отново се обръщаме към вас, нашите читатели: не спирайте да ни поддържате. Без вас ще оцелеем трудно, културата има нужда от професионални медии, които да я подкрепят и да я свързват с вас, публиката.

Все още се нуждаем от вашата финансова подкрепа. Благодарим ви от сърце за всичко направено досега и за всичко, което ще направите в бъдеще.

Има ни за вас и заради вас.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Платформа A6 3

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах