Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 9 месеца

Американска диверсия в руската култура

Донос срещу портрет на Марк Твен в Руската национална библиотека в Санкт Петербург

Вляво: Марк Твен, вдясно: Юрий Лотман. Снимки: Лев Зилбер/Уикипедия - Американска диверсия в руската култура

Вляво: Марк Твен, вдясно: Юрий Лотман. Снимки: Лев Зилбер/Уикипедия

„Защо американски писател виси на плакат в библиотеката?“ Този въпрос е задала директорката на Руската национална библиотека в Санкт Петербург Полина Давидова на служителите в институцията, става ясно от аудиозапис, публикуван в изданието „Север.Реалии“.

Всъщност по повод Деня на културния работник, който в Русия се отбелязва на 25 май, библиотечните служители са поставили постер със снимка на естонския литературовед Юрий Лотман (1922 – 1993). Шефът на службата за безопасност в библиотеката Максим Зуев няколко дни по-късно забелязал плаката и решил, че това е Марк Твен. Веднага докладвал на ръководството. Директорката събрала служителите, за да им наложи наказания.

По време на разговора с библиотечните работници Давидова споменала, че някои от сътрудниците на Руската национална библиотека са били забелязани на митинги, а в профилите им в социалните мрежи имало украинска символика, като с това демонстрирала без всякакво съмнение, че службите наблюдават всеки от тях.

След като разбрала грешката на шефа на охранителите, директорката на библиотеката все пак нарекла поставения постер със снимката „безобразен от всяка гледна точка“.

„Нашата служба за безопасност не е познала веднага Юрий Михайлович Лотман и са прави, защото нашите спецслужби трябва да познават други неща“, добавила Давидова.

Тя споменала и сина на Юрий Лотман – Михаил, професор в Талинския университет, който публично е критикувал президента Путин. Давидова лишила от премии някои от сътрудниците на библиотеката, които след това са подали молба за напускане.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Bookshop 728×90

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах