Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Американска мечта по български

Не е далеч денят, в който неграмотен престъпник ще оглави не село, а цялата държава

Местните хора твърдят, че Пламен Темелков е подкупил останалите роми в селото и така е успял да събере мнозинството гласове, за да заеме кметския пост в Семчиново. - Американска мечта по български

Местните хора твърдят, че Пламен Темелков е подкупил останалите роми в селото и така е успял да събере мнозинството гласове, за да заеме кметския пост в Семчиново.

В Семчиново хората се бунтуват срещу избрания кмет ром. Протестът им не е свързан обаче с етноса на новоизлюпения им началник, а с начина, по който той е бил избран. Местните хора твърдят, че Пламен Темелков е подкупил останалите роми в селото и така е успял да събере мнозинството гласове. Той нямал нито нужното образование, за да стане кмет, нито пък чисто досие.

Дали, ако кметът беше българин без ценз и с престъпно минало, тези хора щяха да се разбунтуват така? Не мога да гадая, но е факт, че България лека-полека се разпарчетосва между отделни феодали, които владеят села, градове и цели области, купувайки гласовете на най-бедните. А най-бедните и най-неграмотните се увеличават лавинообразно. Феодалите им пък рядко са роми. Местните избори показаха най-ясно на колко кланови територии се дели страната ни. Колкото по-дълго управлява един престъпен клан, толкова по-бедна е съответната територия.

Е, има и села, в които хората съвсем доброволно си посочват именно най-силния за свой управник, защото отдавна държавата така или иначе ги е забравила. Като Ценко Чоков в Галиче, който се грижи за реда и справедливостта в селото по собствените си разбирания и със собствени методи. Ако някой прави проблем, той просто отива при него с джипа и мускулите си. Така проблемите се отстраняват светкавично.

Ценко Чоков не е единственият властник, действащ като шериф. Така че най-вероятно хората в Семчиново наистина са скочили на бунт, раздразнени най-вече от ромския произход на кмета си. По принцип ние иначе сме толерантни и търпеливи към властници с проблемни дипломи и досиета, стига да не са от малцинствата. А това е грешка. Хората трябва да започнат да свикват с мисълта, че ще ги управляват все по-неграмотни и далеч от всякакви цивилизационни постижения като съд, прокуратура и разделение на властите особи.

Не е далеч денят, в който някой клиент на Интерпол, който не може да пише, ще оглави нещо повече от някое забутано село. Защо не и направо държавата? Нещо като американската мечта, ама в български вариант. След като в Щатите може президент да им е наследник на роби от Кения, защо у нас държавният глава един ден да не е отроче на джебчии от Марсилия? Въпрос на материал, ако позволите да цитирам премиера. А материалът – в това той за съжаление е прав, става все по-лош. Не го твърдя аз, а статистиките.

Миналата седмица германската фондация „Минор” публикува първите данни от свое изследване, в което проучва в детайли основните имигрантски групи в Берлин. Българската е една от шестте най-големи. Останалите са румънската, полската, френската, испанската и италианската. Но единствено българската имигрантска група се различава рязко от останалите с негативните си показатели. Българите са най-неграмотни, най-малко квалифицирани и с най-малко желание за интеграция. При това справка в състава на имигрантите става ясно, че не говорим само за роми, които в България са традиционно неграмотни, а за всички. Един от изводът на изследването е, че от България не си тръгват само младите, образованите и красивите, а всички. Лекари, строители, роми и българи. Така че проучването на тази група в Берлин дава отговори и за състава на цялото население в България. Ето някои от данните:

13% са с основно образование или с никакво, 58,9% са със средно, 28,1% с висше.

Има и други статистики, които потвърждават тъжната картинка. Примерно прочутото изследване на ученическите успехи „Пиза”. В последното българските деца заеха предпоследното 43-о място. Проучването бе направено сред 2122 ученици на 15-16 години през 2012 г. Едва 40% от тях са успели да се справят със задача, в която да намерят най-краткия маршрут от точка А до точка Б. Едва 7% пък били в състояние да си купят билет от метрото. Веднага заваляха оправдания, че метро има само в София и това е причината, но в крайна сметка, за да се обслужиш за първи път на една сравнително проста машина се иска елементарно ниво на интелигентност…

Та тези деца днес – три години по-късно, вече са избиратели. И пускат бюлетини или се оставят някой да пуска бюлетини вместо тях, като крайният резултат от изборите е такъв. Кметове без ценз и образование. Ако не се случи някакво чудо в образователната система, до 10 години масата от избирателите ще са хора, които не могат да намерят пътя от дома си в точка А до изборната си секция в точка Б. А някои от тях ще ни управляват.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

kapatovo.bg