Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Американска прима обвини Болшой театър в расизъм

Руски балерини, гримирани като тъмнокожи, разгневиха Мисти Коупланд

Мисти Коупланд е считана за революционер в световния балет, особено след като става първата тъмнокожа примабалерина в света. Снимка: ЕПА/БГНЕС - Американска прима обвини Болшой театър в расизъм

Мисти Коупланд е считана за революционер в световния балет, особено след като става първата тъмнокожа примабалерина в света. Снимка: ЕПА/БГНЕС

Мисти Коупланд от Американския балетен театър – първата в историята тъмнокожа примабалерина – обвини в расизъм Болшой театър в своя акаунт в Туитър.

На снимките, публикувани от примата, се виждат млади момичета от балета, гримирани като тъмнокожи. В САЩ това се приема като изключителна обида към афроамериканското население. В своя туит Коупланд изразява изненада, че 14-годишните момичета дори не разбират колко е неуместна тази дегизировка.

„И това е реалността на балетния свят… Препратка към предния ми пост“, пише Коупланд.

А предният ѝ пост е за това, че въпреки че тя е избрана за прима, не може да се каже, че расизмът е приключил.

Постът на Мисти Коупланд, събрал десетки хиляди реакции в Туитър

В момента артистите от руския балетен театър репетират класическия спектакъл „Баядерка“ по музика на Лудвиг Минкус и либрето на Сергей Худеков. Действието се развива в Индия, което обяснява грима на балерините.

След реакцията на Коупланд профилът на момичето, публикувало снимки от репетициите на Болшой театър, е изтрит от Инстаграм.

Под поста на Коупланд в Туитър обаче се е разразила истинска битка между различните култури. Докато американски и европейски потребители подкрепят нейното мнение и изразяват възмущението си, много руснаци се опитват да защитят Болшой театър и младите балерини с думите:

„Дръжте си вашите ценности за вас и не се опитвайте да ни ги налагате“.

Търсят се и оправдания с аргумента, че в Русия няма тъмнокожи балетисти.

Само ден след публикацията на Мисти Коупланд, руските коментари изведнъж се оказват преобладаващи.

Мисти Коупланд е истинска легенда в САЩ. Тя е считана за революционер в балета, особено след като успява да стане първата тъмнокожа примабалерина в света. През 2015 г. списание „Тайм“ я включва в списъка на 100-те най-влиятелни личности в света.

Проблемът с т. нар. blackface (черно лице), който обозначава подигравателно имитиране чрез грим на тъмна кожа, е много сериозен и се санкционира в западните държави. Съвсем неотдавна канадският премиер Джъстин Трюдо едва не се прости с поста си заради снимки, на които е гримиран като тъмнокож.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Bookshop 728×90