POTO

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Американската филмова академия се извини на индианска актриса след 50 години тормоз

Сачин Литълфедър се качва на сцената на оскарите през 1973 г., за да откаже наградата от името на Марлон Брандо

Сачин Литълфедър на сцената на оскарите през 1973 г. Снимка: 
UCLA Library Special Collections/Уикипедия, CC BY 2.0 - Американската филмова академия се извини на индианска актриса след 50 години тормоз

Сачин Литълфедър на сцената на оскарите през 1973 г. Снимка: UCLA Library Special Collections/Уикипедия, CC BY 2.0

Сачин Литълфедър, която преди почти 50 години е първата индианка, излязла на сцената на оскарите, най-сетне получи извинение от Американската филмова академия за годините на тормоз, които се е наложило да изтърпи след появата си на събитието. През 1973 г. тя излиза пред многобройната публика, съставена от най-добрите кинотворци на епохата, но не за да получи награда, а да откаже такава. В кратка реч Литълфедър обявява, че оскарът, току-що присъден на Марлон Брандо, ще остане без получател, защото актьорът се обявява против начина на представяне на американското коренно население в холивудски филми и не желае статуетката. 

Каузата не се приема добре от всички в публиката и Литълфедър е освиркана. Джон Уейн, популярен актьор от много уестърн филми, бил вбесен и според разкази на присъстващи, трябвало да бъде удържан от шестима охранители.

Сега, половин век по-късно, Литълфедър е поканена за специална вечер през септември за „разговори, изцеление и честване“. Събитието, посветено на 75-годишната актриса, ще опита да поправи не само случило се през 1973 г., но и последвалите години на тормоз и дискриминация, за които тя многократно споделя.

От Академията публикуваха и писмото, с което президентът на организацията Дейвид Рубин кани Литълфедър на събитието в нейна чест. В него той отбелязва речта ѝ като „силно изявление, което продължава да ни напомня за необходимостта от уважение и важността на човешкото достойнство“.

„Тормозът, който сте претърпели след това заявление, е неоправдан – пише още Рубин. – Емоционалните щети, които сте преживели, и цената на кариерата ви в нашата индустрия, са непоправими. Твърде дълго показаният от вас кураж остава незабелязан. Затова ние ви предлагаме нашите най-дълбоки извинения и ви поднасяме искреното си възхищение.“

В отговор Литълфедър публикува изявление, в което декларира радостта си „колко много се е променило, откакто не приех наградата на Академията преди 50 години“:

„Колкото до извинението на Академията към мен, индианците сме търпеливи хора – минаха само 50 години! Трябва да запазим чувството си за хумор, независимо от времената, това е нашият метод за оцеляване.“

По-рано през годината Литълфедър участва в подкаст с Жаклин Стюарт, директор на Музея на Академията, и разказва какво я е провокирало да излезе на сцената през 1973 г.:

„Вярвах, че във филмите трябва да има индианци, чернокожи, азиатци, мексиканци… Трябва да има приемственост за всички, дъга от хора, които участват в създаването на имиджа на собствените си народи“.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg