POTO

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Американски колекционер съди Музея „Ван Гог” за $300 млн.

Стюарт Пивар подаде иск срещу музея в Амстердам заради отказа да признаят автентичността на картина от колекцията му

Картината - предмет на спора. Снимка:
Duke University Museum of Art - Американски колекционер съди Музея „Ван Гог” за $300 млн.

Картината - предмет на спора. Снимка: Duke University Museum of Art

Стюарт Пивар, 90-годишен колекционер, създал заедно с Анди Уорхол през 1979 г. Нюйоркската художествена академия, е подал иск пред Върховния съд в щата Ню Йорк срещу Музея „Ван Гог“ в Амстердам заради отказа на специалистите от музея да признаят автентичността на картина от неговата колекция, съобщава сайтът „Артинвестмънт”. Искът е за 300 млн. долара – такава би била реалната пазарна цена, ако това наистина е картина на Ван Гог, според юристите на колекционера.

Картината „Овер. 1890“ е придобита от Пивар през март 2021 г. на малък търг в САЩ. Колекционерът отказва да съобщи името на предишните собственици на творбата, позовавайки се на обещание да ги запази анонимни. Според Пивар, пейзажът изобразява френския град Овер-сюр-Оаз, където минават последните месеци от живота на Винсент ван Гог.

Колекционерът е открил на задната страна на платното едва забележимата дата „1890“ и подпис „Винсент“. През май 2021 г. Стюарт Пивар обяви пред медиите, че откритият от него пейзаж е най-голямата съхранена картина на Ван Гог – с размери 91 на 91 см, и единственото му произведение с форма на квадрат.

Оттогава текат процедури за потвърждаване автентичността на „Овер. 1890“. Първоначално специалист от университета „Дюк“ в Северна Каролина изразява категоричното си убеждение, че картината е истинска. Разочарованието за Пивар идва, когато главните експерти по Ван Гог от музея в Амстердам отказват да признаят пейзажа за работа на импресиониста. Ръководителката на отдела за колекции и изследвания на музея Мари Велекоп в заключението си от 14 август 2021 г. казва:

„По наше мнение е очевидно, че картината „Овер“ не може да бъде приписана на Винсент ван Гог. Тази творба стилистично, иконографично и технически е толкова далеч от произведенията на Ван Гог, че изследването и по-нататъшните дискусии нямат смисъл“.

Именно това заключение е в основата на съдебния иск, заведен от Пивар.

Опера в Летния Театър

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

ДС